Hur blir man av med acneärr?

Metoder för att behandla acneärr

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Lär dig mer om hur man behandlar acneärr eller hjälp oss hitta rätt behandling för dig!

jämför kliniker
Hur blir man av med acneärr?

Allt om att behandla acneärr

Har du ärrad hy i ansiktet, ryggen eller någon annanstans på kroppen som har uppstått efter acne? I den här artikeln förklarar vi vilka alternativ det finns för att bli av med ärren och/eller hur du reducerar dessa?

Alla de behandlingar som nämns i denna artikel går att boka via Beutly. Vi arbetar med specialister inom bland annat laserbehandlingar, dermapen/microneedling, kemisk peeling och hudslipning över hela Sverige. Boka in en behandling eller konsultation redan idag med någon av de kliniker som är anslutna till oss.

Kom ihåg att olika hudtyper klarar olika typer av behandlingar så innan du påbörjar din behandling ska du boka in en konsultation. Många salonger anslutna till oss erbjuder kostnadsfri konsultation över video.

I den här artikeln ger vi en komplett genomgång av vilka typer av behandling som finns att tillgå, vad man ska tänka på vid respektive behandling och vilka hudtyper som klarar vilken behandling.

Ärr

Hur blir man av med ärr efter acne?

För många är acneärren en påminnelse om de där ångestfyllda tonårsdagarna och något som man absolut inte vill tänka på. Som tur är finns det en rad behandlingar som i vissa fall kan ta bort ärren helt och håller eller i alla fall göra dem drastiskt mindre synbara. Resultaten beror i stort på vilken hy du har, vilken typ av acneärr du har och hur djupa de är.

Visste du att det man gör när man behandlar ärr är att skapa nya ärr? Det kanske låter konstigt men samtliga behandlingar går ut på att skapa ett nytt sår men under en så kallad kontrollerad form som får läka ihop på ett sätt som efterliknar huden kring om.

När försvinner acneärr?

I de allra flesta fall blir acneärr bättre med tiden och röda fläckar efter finnar bleknar oftast inom sex månader. I andra fall består de. Oftast kan hudens ton och struktur förbättras avsevärt genom att tillgå någon av de metoder som nämns i denna artikel.

Vad hjälper mot acneärr?

Det finns flera effektiva behandlingar för att bli av med och minska acneärr. Det som är mest effektiv är olika typer av laserbehandlingar, mekanisk hudslipning, kraftig kemisk peeling eller microneedling. Om du har djupa acneärr som du vill få bukt med är det någon av dessa behandlingar som kommer ge dig bäst resultat. Andra behandlingar som exempelvis olika typer av huskurer, ansiktsmasker eller en lättare kemisk peeling kommer inte att släta ut djupare ärr.

Du hittar en sammanställning av samtliga metoder längre ned i denna artikel.

Varför får man acneärr?

Acneärr är som oftast ett resultat av inflammerade och ihoptäckta porer, det vill säga finnar. Ytliga finnar skapar vanligtvis ingen allvarligare skada i huden. De läker snabbt och ger inte upphov till någon ärrbildning. Finnar som är ”djupa” och som blir inflammerade skapar ett brott i porväggen. När huden försöker reparera dessa skador bildas nytt kollagenfiber och dessa fibrer är vanligtvis inte lika släta som den ursprungliga huden. Detta ger upphov till ojämnheter i hyn.

Produkter som hjälper mot acneärr

Det finns en del produkter på marknaden som sägs hjälpa mot acneärr. Detta innefattar olika typer av krämer som mjukar upp huden och reducerar framträdande ärr. Dessa produkter går bland annat att köpa på apoteket. Som vi nämnde tidigare kan du däremot inte förvänta dig att dessa krämer ska göra några underverk. Det finns även en del sminkprodukter som man kan använda för att dölja sina acneärr.

Olika typer av acneärr

Nedan listar vi olika typer av acneärr:

Acneärr som gropar

På engelska, acne-pitting, som uppstår då de djupare lagren av huden har blivit skadade. den medicinska termen är: atrofiska ärr.

röda acneärr

Acne som lämnar röda eller i vissa fall bruna fläckar bakom sig brukar oftast ge ganska goda resultat vid behandling. Tex fungerar många av de laserbehandlingar som nämns i denna artikel för att behandla dessa.

Upphöjda ärr

Medicinska termen är keloider eller hypetrofiska ärr. Hypertrofiska ärr blir ofta tjocka, röda och kan börja klia. Keloider utmärks av att de ofta kan sträcka sig utanför sårytan och människor mer mörkare pigment är mer benägna att få dessa. För att behandla krävs det att man bryter ned kollagenuppbyggnaden som ärret uppbyggs av och ersätta det med ny ärrvävnad.

Acneärr på ryggen

Acneärr som man har på ryggen är tyvärr svårare att behandla än de som man har i ansiktet och detta beror på att antalet talgkörtlar är fler där. På ryggen finns färre talgkörtlar och huden är tjockare vilket gör behandling mer utmanande.

Olika typer av behandling för Acneärr

Nedan listar vi de bästa behandlingar som finns att tillgå för att behandla acneärr

Kemisk peeling

Fungerar bäst för ytliga ärr och innebär att man använder syror som fräter på huden för att sedan göra den slätare.

Dembrasion

Detta innebär i stort att man slipar huden och skapar ett sår som sen får läka ihop. Detta lämpar sig om man har ärr med skarpa kanter. Att boka denna typ av behandling börjar på cirka 6000 kronor och uppåt.

Fraxel laser

Med hjälp av denna laserbehandling skapar du små kanaler i huden vilket stimulerar att nytt kollagen bildas. Detta funkar bra för dig som har djupa acneärr och att boka en behandling med fraxel laser kostar från 5000 kronor och uppåt.

Koldioxid laser

Detta är en ganska kraftfull typ av laserbehandling där man oftast endast behöver en behandling. Priset för detta är cirka 30 000 kronor.

kirurgisk behandling

Detta innebär att man skär i huden för att släta ut ärr och detta fungerar oftast bra om man vill släta ut ett enskilt ärr. Denna form av behandling börjar på 2500 kronor hos Beutly

fillers med hyaluronsyra

Med denna behandling sprutar man alltså in hyaluronsyra under ärret för att lyfta upp det. Detta försvinner dock över tid och behövs “fyllas på”. denna typ av behandling börjar på 2500 kronor hos Beutly.

Microneedling/dermapen

Microneedling eller dermapen är en en behandling där man med hjälp av en nålplatta som sitter fast på en slags vibrerande apparat “hamrar” ut ärren. Finns även så kallad dermaroller där man i istället har en rulle med nålar som man för över ansiktet. Behandlingen kan upplevas som smärtsam för många men är en säker form av behandling som inte brukar innebära särskilt mycket risker. För bra resultat krävs en kur på många behandlingar. Att boka dermapen hos Beutly kostar från 2000 kronor.

Hur bleker man acneärr

I avsnittet om ”olika typer av acneärr” nämnde vi att det är skillnad på acneärr som exempelvis kratrar (eng. acne pitting) och röda/bruna fläckar på huden. Dessa typer av pigmentförändringar som uppstår efter acne brukar oftast blekna av sig själv. Detta tar i regel upp till ett halvår men kan ibland ta det ta längre tid. I andra fall blir dessa fläckar mer permanenta.

För att bleka dessa typer av ärr finns det en rad olika krämer på marknaden som är mer eller mindre effektiva. Dermapen är även en behandling som hjälper till att skapa en jämnare hudton och som kan göra dessa röda märken mindre framträdande. IPL och andra typer av laserbehandlingar är även effektivt för att bleka dessa typer av acneärr.

Acneärr och solning

Solning kan i många fall hjälpa dig som lider av aktiv acne. Överdriven solning kan däremot skapa pigmentförändringar i huden och om du har ärr som håller på att läka efter din acne kan solningen sakta ned läkningsprocessen och ge upphov till ytterligare ärrbildning.

Får man acneärr av att klämma finnar?

Om man får ärr av att klämma sina finnar är en omdebatterad fråga och svaret är ”det beror på”. När du klämmer en finne kan talgkörteln skadas och det kan uppstå en inflammation. Detta kan i sin tur skapa ärrbildning. Bara för att du klämmer en finne betyder det inte att du kommer få ärr men det kan öka sannolikheten.

Behandling av acneärr - före och efter

Kändisar med Acneärr

Många som har ärr efter acne har komplex över sin hy men kom ihåg: Skäms aldrig. Bara för att du har ärr på dina kinder, rygg eller panna betyder det inte att du är oattraktiv. Många Hollywood snyggisar har grova acneärr och det gör dem inte mindre attraktiva utan snarare tvärt om; ärren ger dem karaktär.

Exempel på manliga kändisar som har ärr i ansiktet är Brad Pitt, Lawrence Fishburne och Mikeal Nyqvist,

Exempel på kvinnliga kändisar som har ärr är Katy Perry, Rihanna, Cameron Diaz, Victoria Beckham, Alicia Key , Kate Moss, Miley Cyrus och Britney Spears.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.