Boka tid för hudslipning/dembrasion

på salonger över hela Sverige

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Se salonger och jämför priser
dermabrasion - hudslipning

Priset för en dermabrasion beror i stort på hur stort område du vill behandla. För att ge dig en ungefärlig prisbild så kostar det cirka 20 000 kronor att behandla hela ansiktet.

Allt om hudslipning

På den här sidan kan du läsa om hudslipning. Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Vad är hudslipning/dermabrasion

I den här artikeln svarar vi på frågor om dermabrasion. Dermabrasion kallas i dagligt tal kallas för hudslipning. Detta är en behandling där man med hjälp av en slags ”slipmaskin” slipar hudens övre lager i syfte att minska ärr och skapa en allmän hudföryngring.

I dagligt tal kan hudslipning syfta till andra metoder där man med hjälp av exempelvis laser slipar huden. I den här artikeln behandlar vi enbart mekanisk hudslipning, så kallad dermabrasion där hudens övre lager samt en del av läderhuden avlägsnas med hjälp av en snabbt roterande maskin. Dermabrasion utförs vanligtvis i ansiktet och det är möjligt att begränsa behandlingen till specifika delar som näsa, näsvingar, käke, panna, mm.

Dermabrasion och microdermabrasion – skillnad

Läs mer om microdermabrasion

Man kan säga att microdermabrasion är en ytligare variant av vanlig dermabrasion. Vid microdermabrasion använder man ett mindre slipinstrument. Vid microdermabrasion brukar man inte skapa någon blödning i huden och återhämtningstiden är väsentligt mycket kortare än vid en vanlig hudslipning. Microdermabrasion är däremot inte lika effektivt mot djupa acneärr och andra typer av ärr som en ”vanlig dermabrasion”.

En variant av microdermabrasion är så kallad diamant-peeling. Skillnaden är att vid microdermabrasion sprejas aluminiumoxidkristaller över ansiktet för att avlägsna det yttre hudlagret och vid diamant-peeling använder man en apparat med ett diamantmunstycke.

Microdermabrasion kallas på engelska för ”Power Peel”.

Hudslipning – före och efter

Se bild för före och efter resultat av dermabrasion.

Hur mycket kostar dermabrasion?

Priset på den dermabrasion beror på hur stort område som du vill behandla. För att ge dig en ungefärlig prisbild så kostar det cirka 20 000 kronor att behandla hela ansiktet.

Microdermabrasion pris – från 850 kronor

Hur går en hudslipning till?

Dermabrasion ska utföras av en legitimerad läkare. Under behandlingen kommer läkaren att ge dig bedövning. Beroende på behandlingens omfattning kan det behövas nedsövning, alternativt lokalbedövning.

Under behandlingen kommer en assistent att hålla din hud spänd medan en läkare för slipningsenheten över det område som behandlas. Under behandlingen används en roterande slipmaskin för att slipa den övre delen av huden samt läderhuden.

Efter att behandlingen är klar täcks huden med ett fuktigt förband. Vanligtvis brukar man byta detta dagen efter behandlingen.

Efter behandlingen bör du sjukskrivas i cirka 14 dagar. Huden är däremot känslig i månader efteråt och man därför vara försiktig med solning. Efter behandlingen är huden öm och svullen. Ofta har man ont i huden efteråt och kan behöva smärtstillande. Under läkningstiden är det viktigt att tvätta huden ofta för att motverka infektioner.  När huden läker ihop är den jämnare och ärr/ojämnheter blir synbart mindre framträdande.

Vad hjälper en hudslipning mot?

Syftet med en hudslipning är att:

 • Minska ärr, till exempel ärr efter acne eller ärr efter operation
 • Reducera rynkor och fina linjer
 • Få bukt med solskadad hud och åldersfläckar
 • Ta bort tatuering
 • Förbättra ojämn hudton
 • Minska förstorade porer

Dermabrasion – risker och bieffekter

Dermabrasion är en aggressiv behandling och medför följande risker:

 • Blödning
 • Infektion
 • Utslag
 • Rodnad
 • Svullnad
 • Förändringar i din hudton
 • Akne

Dermabrasion bör ej utföras när man exempelvis har aktiv herpes eller rosacea, instabil diabetes, vårtor, problem med pigmentering.

Du bör alltid rådgöra med en legitimerad läkare innan behandling utförs.

Är dermabrasion effektivt mot acneärr?

Ja, mekanisk hudslipning är en metod som ärr effektiv för att motverka djupa acneärr. Om ärren däremot är väldigt djupa räcker det inte alltid med en behandling.

Hudslipning resultat acneärr

Alternativ till dermabrasion

Dermabrasion är en väldigt aggressiv behandling där man slipar huden för att bli av med ojämnheter. Den anses som väldigt effektiv men det finns mer skonsamma alternativ. Exmpelvis är microneedling en typ av behandling som hjälper mot acneärr där man med hjälp av en nålbeprydd platta bearbetar huden. Microneedling kräver dock upprepade behandlingar och är ej lika effektiv mot djupa acneärr som mekanisk hudslipning.

Alternativ till dermabrasion innefattar även laserbehandlingar som koldioxidlaser/fraxel laser eller kemisk peeling.

Boka Behandling

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.

mayoclinic.org/tests-procedures/dermabrasion/about/pac-20393764

internationalrosaceafoundation.org/dermabrasion.php

healthline.com/health/dermabrasion