Ta bort tatuering med Laser hos Beutly

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Lär dig mer om tatueringsborttagning eller låt oss hjälpa dig att hitta en salong.

jämför kliniker

Allt om tatueringsborttagning

På den här sidan kan du läsa om att ta bort tauteringar. Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Hur tar man bort tatueringar

Nu förtiden är det nästan vanligare att ha en tatuering än att inte ha en. Folk skaffar tatueringar av många olika anledningar. Anledningarna till att man vill ta bort dem är även många. Det går effektivt att avlägsna dem och de flesta experter håller med om att laserborttagning är den snabbaste och mest effektiva vägen till att bli av med dem.

Hur fungerar laserborttagning?

Idag tas de flesta tatueringarna bort med så kallad ”Q-switch-laser”. Det är en laser som sänder ut energi i en stark impuls. Denna energi hettar bläcket i din hud och får det att lösas upp.

Hur många behandlingar krävs det?

Det krävs upprepade behandlingar som utförs över veckor eller ännu längre tid för att bli av med dina tatueringar. Oftast försvinner inte tatueringarna helt och hållet utan de bleknar och blir ljusare vilket gör att de knappt syns. I regel krävs 4-12 behandlingar.

Vad kostar tatueringsborttagning?

Kostnaden beror tatueringens storlek, färg och hur nyligen du har gjort den. En ungefärlig prisbild är att en laserbehandling kostar mellan 1000 och 5000 kronor, beroende på tatueringens storlek. Som nämnt ovan krävs oftast 4-12 behandlingar. Detta innebär att för en hel behandling kan du få betala mellan 4000 till 60 000 kronor.

Vilka hudtyper är mest lämpade?

Generellt sätt är det lättare att ta bort tatueringar för den som har en ljusare hudton. Detta eftersom laserberhandlingen kan få din hudton att förändras. På grund av bieffekterna som kan uppstå vid tatueringsborttagning är svårare att avlägsna tatueringar om:

  • Du har en mörkare hudton
  • Lider av hudsjukdomar som eksem
  • Har sjukdomar som exempelvis herpes

Detta betyder däremot inte att det inte går att ta bort en tatuering om du stämmer in på någon av punkterna ovan. Det betyder att du måste vara mer försiktig. Om du lider av exempelvis någon hudsjukdom kan din läkare skriva ut mediciner så att exempelvis din herpes in blommar ut efter laserbehandling.

Skillnad på bläckfärger

Generellt sätt är det lättare att ta bort gamla tatueringar samt så kallade ”amatörtatueringar”. Vissa bläckfärger är även lättare att avlägsna som:

  • Grönt
  • Mörkblått
  • Brunt
  • Svart

Vilka tatueringar är svåra?

Tatueringar som har många olika färger är svårare att få bort. Då krävs oftast många behandlingar. Det kan krävas olika typer av lasrar med olika våglängder för att de ska blekna.

Gör det ont?

Vanligtvis ges lokalbedövande vid laserbehandlingen. Huden kan börja blöda, svullna och du kan få blåsor.

Eftervård

Den som utför behandlingen ska ge dig instruktioner för hur du ska behandla huden efter utförd behandling. Generellt används antibakteriell kräm. Denna salva förhindrar risk för infektion. De efterföljande två veckorna ska man hålla det behandlade området rent och torrt, undvika tighta klädesplagg, undvika solning, undvika att röra det behandlade området och inte pilla på eventuella sårskorpor.

Ärr och andra risker

Ärrbildning oh ändring av hud efter behandling kan förekomma. För att undvika detta ska man låta bli att pilla på det behandlade området efteråt. Se till att följa din behandlares instruktioner. Om din behandlare inte har tillräcklig utbildning eller gör fel kan permanenta hudskador uppstå.

Vilken utbildning krävs?

För att utföra laserborttagning av tatueringar krävs i de flesta länder ingen officiell medicinsk utbildning som sjuksköterska eller läkare. Lagarna varierar självklart mellan olika länder. Innan du utför behandlingen är det viktigt att kolla upp vilken typ av utbildning och erfarenhet som din behandlare har. Det är även viktigt att kolla upp så att det är en godkänd laser som används vid behandlingen.

Kirurgisk borttagning

Kirurgisk borttagning är även ett alternativ för att bli av med tatueringar. Detta medför däremot ärr. Ingreppet innebär att en kirurg skär bort tatueringen med hjälp av exempelvis skalpell och sedan syr ihop det behandlade området.

Dembrasion

Dembrasion är en mindre vanlig metod för tatueringsborttagning. Detta innebär att man ”slipar bort” tatueringen

Läs mer om dembrasion.

Att ta bort tatuerade ögonbryn

Phibrows eller microblading är en semipermanent tatuering som förstärker ögonbrynens utseende. Denna typ av tatuering ska försvinna av sig självt om den är rätt utförd. Även dessa går att ta bort med hjälp av laser.

Läs mer om microblading och Phibrows

Att ta bort tatueringar själv?

Det finns ett antal krämer på marknaden som hävdar att de tar bort tatueringar. Experter hävdar däremot att detta inte är en effektiv metod för tatueringsborttagning. På sin höjd kan dessa bleka det tatuerade området. Samma gäller för eventuella hemmakurer som salt, citron eller mjölksyra.

Cover-up-tatuering

En annan metod som används är att göra en så kallad cover-up. Detta innebär att man tatuerar över tatuering med något annat. Detta brukar i de flesta fall vara effektivt men det kan hända att den gamla tatueringen syns igenom denna nya.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.