Kemisk peeling

Boka kemisk peeling på salong

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Lär dig mer om kemisk peeling eller hjälp oss hitta en salong nära dig!

jämför kliniker
Kemisk peeling

Allt om kemisk peeling

Vad är kemisk peeling?

Kemisk peeling innebär att man löser upp det övre hudlagret med hjälp av en kemisk lösning (tex AHA, BHA, TCA eller PHA-syra). Genom att applicera syran på huden påskyndas en hudförnyelse. En lättare form av kemisk peeling går att utföra hemma och för dig som är intresserad av detta finns det en rad ansiktsmasker för som går att köpa på exempelvis apoteket. En djupare peeling bör utföras på salong av en professionell behandlare med rätt utbildning.

Kemisk peeling är egentligen inte en typ av behandling utan snarare ett samlingsnamn för en mängd olika behandlingsformer som skiljer sig i form av styrka och grad. I denna artikel delar vi upp kemisk peeling i tre olika grader: ytlig/lätt-peel, Medelverkande-peel och Djup peeling. Vilken grad du väljer beror i stort på vilka hudproblem som du vill få bukt med.

Lär dig mer om AHA-behandling

Kemisk peeling – före och efter

Efter en kemisk peeling drar sig hudens porer samman. Huden blir lenare, du kommer att uppleva förbättrad textur och hudton. Med kemisk peeling kan man även ta bort pigmentfläckar. Resultaten beror i stort på din egen hud och vilken typ av kemisk peeling som du väljer. Se bild för resultat av kemisk peeling.

Före och efter kemisk peeling

Kemisk peeling – före och efter

Efter en kemisk peeling drar sig hudens porer samman. Huden blir lenare, du kommer att uppleva förbättrad textur och hudton. Resultaten beror i stort på din egen hud och vilken typ av kemisk peeling som du väljer. Se bild för resultat av kemisk peeling.

Priser för kemisk peeling på salong

Att boka kemisk peeling på någon av våra salonger kostar från 700 kronor och uppåt. För någon av de mer avancerade typerna av kemisk peeling kan priset vara uppemot 4000 kronor.

Priset beror i stort på vilken typ av peeling som du väljer och om du vill göra någon annan behandling i kombination med den kemiska peelingen. exempelvis kan man kombinera behandlingen med dermapen eller olika typer av laserbehandling för bästa möjliga resultat. Kontakta oss för önskemål och prisuppgifter.

Vad är kemisk peeling

Vad hjälper behandlingen mot?

Med hjälp av syran kan man reducera rynkor/fina linjer, ytliga ärr, acne, solskador, fräknar, förstorade porer, pigmentfläckar och generellt skapa en mjuk, fräsch hy. Detta är en behandling som kan utföras över hela kroppen men som i huvudsak utförs i ansiktet, på halsen, händerna och dekolletage.

Hur går kemisk peeling till?

I det första steget kommer du och din behandlare att gå igenom din huds förutsättningar och vad du önskar att få ut av behandlingen. Utifrån vad som bestäms under denna första konsultation kommer ni att gå vidare och bestämma hur pass djupverkande kemisk peeling som är lämplig för dig och vilken typ av syra som ska användas.

Innan syran appliceras på din hud kommer behandlaren att rengöra ditt ansikte. När ditt ansikte är rengjort appliceras syran. Beroende på verkningsgrad låter man syran ligga kvar olika länge. När syran är avlägsnad applicerar man omedelbart någon form av lugnande serum eller ansiktsmask. Vid en djupare peelning lägger man ett kirurgiskt förband.

Några dagar efter behandlingen kommer det ytliga hudlagret att börja peela för att ge plats åt ny hud som är mjukare och jämnare.

Hur ser huden ut efter kemisk peeling

Olika grader av kemisk peeling

Beroende på de resultat som du vill uppnå och din huds förutsättningar väljer man olika styrka på behandlingen. Nedan har vi delat in behandlingen i tre olika kategorier:

 • Ytlig/lätt kemisk peeling – En mer skonsam variant av kemisk peeling som endast verkar på det yttersta hudlagret.
 • Medelverkande kemisk peeling – en djupare form av peeling där man tränger in på huden djupare lager. Med denna grad av syror kan man få bättre resultat men den är även mer smärtsam och kräver längre konvalescens.
 • Djup peeling – Med de mest djupverkande typen av syror kan man få bukt med rynkor, fina linjer och ärrbildning. Denna form av kemisk peeling kräver flera veckors återhämtning och man blir ofta mycket svullen vid det behandlade området. Denna typ av behandling kräver stark bedövning

Olika typer av syror som används

 • Glykolsyra – Detta är en naturlig syra som utvinns från frukter och är den förmodligen mest använda vid kemisk peeling. Med glykolsyra kan man behandla fina linjer, solskador och förbättra hudens textur samt göra den ljusare.
 • Salicylsyra – En starkare syra än glykolsyran. Denna syra verkar djupare och används för att behandla akne och fet hy.
 • Mjölksyra – används för att behandla pigmentering, uttorkad och torr hy. Mjölksyra är bra för dig som har känslig hy och i återfuktar naturligt.
 • Frukt enzymer – Denna typ av kemisk peeling har en antibakteriell funktion och är därför effektiv mot akne. Även bra mot uttorkad och känslig hy.
 • Vin/äppelsyra – Används för en mildare foliering.
 • TCA-syra – Används vid stark och medelstark kemisk peeling. Används mot förstorade porer, rynkor, akneärr och pigmentering.
 • Karbolsyra – Denna syra är en av de starkare och används för en djupverkande peel.
Boka kemisk peeling på salong

Är kemisk peeling farligt?

Svaret är både ja och nej. När man gör denna typ av behandling bör man vara medveten om att det finns risker och bieffekter. När behandlingen utförs av utbildad personal är behandlingen i regel väldigt säker. Även om det är ovanligt finns det risk för infektion som kan leda till ärrbildning. För en del hudtyper finns det även risk för pigmentförändringar som i värsta fall kan bli permanenta.

På grund av de risker som behandlingen medför är det viktigt att rådgöra med den som kommer att utföra den. Om du till exempel tar vissa hormonmediciner kan du vara extra benägen för pigmentförändringar. Du bör även vara särskilt försiktig om du har ökad risk för keloid-ärrbildning. Kemisk peeling kan även aktivera latent liggande herpesvirus.

Bieffekter som kan uppstå:

 • Rodnad
 • Svullnad
 • Tillfällig mörknad av det behandlade området
 • Aktivering av latent herpes
 • Infektion
 • Ökad känslighet för solljus
 • Allergisk reaktion

Gör kemisk peeling ont?

Hur ont behandlingen gör beror helt på vilken typ av syra som används. De flesta som gör behandlingen tycker att det bränner lite ansiktet när syran verkar. Vid djupare peelning kan en del behöva någon form av bedövning. Upplevd smärta vid behandlingen är självklart högst individuell. Rådgör med läkare om du är orolig.

Hur ofta bör man göra kemisk peeling?

Hur ofta du bör göra kemisk peeling beror helt på din hudtyp och hur djup peeling som du har genomgått. Lättare former av kemisk peeling kan man utföra med några veckor/månaders mellanrum. En mer djupverkande peeling bör i många fall endast utföras en gång. Du bör alltid rådgöra med din behandlare vad som är lämpligt för din hudtyp.

Olika grader av kemisk peeling

Vem bör inte göra kemisk peeling?

Generellt kan man säga att någon med ljus hy är en bättre kandidat eftersom mörkhyade har en ökad risk för ojämn hudton efter behandlingen. Kemisk peeling är inte effektivt för djupa rynkor eller fibrom. Om du är gravid bör du även undvika de flesta typer av syror som används vid kemisk peeling eftersom risken för pigmentering kan öka. En del syror kan även vara skadliga för barnet.

Kan man göra kemisk peeling när man är gravid eller ammar?

Om du är gravid eller ammar bör du undvika kemisk peeling. Detta eftersom huden är extra känslig under graviditeten som en följd av hormonförändringar. När du är gravid ökar även risken för exempelvis för pigmentering. Vissa typer av syror som används under kemisk peeling kan vara farliga för barnet. En del lättare kemisk peeling kan vara okej under graviditet och amning. Du ska alltid Rådgöra med en legitimerad läkare om du funderar på att göra en kemisk peeling under din graviditet.

Kemisk peeling för acneärr

En djupare kemisk peeling kan hjälpa mot acneärr och framförallt göra röda märken efter acne mindre synliga. En lättare kemisk peeling kommer inte att släta ut grova och djupa acneärr men kan ge dig en uppfräschning som förbättrar hudens struktur och spänst. För dig som vill få bukt med djupa ärr kan det vara en ide att kombinera kemisk peeling med exempelvis dermapen eller fraxel laser / CO2-laser.

Läs mer om andra typer av behandlingar mot acneärr.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.