Allt om fraktionerad laser
Vad är Fraxel laser?
Fraxel laser står för fraktionerad laser. Detta är en laserbehandling som har fått sin namn efter att man behandlar huden bitvis, det vill säga en fraktion(bråkdel) av huden. I praktiken innebär detta att man gör tusentals små punkter i huden med hjälp av lasern, vilket sker i syftet att uppnå en hudföryngring. Med hjälp av mikroskopiska laserstrålar stimulerar Fraxel laser hudens egna produktionen av kollagen och elastin. Behandlingen utnyttjar alltså hudens naturliga läkande för att skapa ny och jämnare hud. Vanligtvis utförs behandlingen i ansiktet, på ryggen, bröstet eller händerna men den går att använda i princip var som helst på kroppen.
Med Fraxel laser kan man åstadkomma:
- Ta bort pigmentfläckar
- Mindre framträdande rynkor
- Bleka ärr
- Jämnare hud
- Göra bruna fläckar mindre synliga
- Slidförsnävning genom att dra ihop huden i underlivet vilket kan behandla inkontinensbesvär och öka känseln i underlivet vid samlag
- Snarkbehandling med laser – Så kallad Nightlase, där man använder lasern för att dra ihop huden i svalget.
Vad kostar Fraxel laser?
Att boka Fraxel laser hos Beutly kostar från 1500 SEK upp till 20 000 SEK per behandling. Priser varierar mellan kliniker men framförallt bestäms kostnaden utifrån hur stort och vilket område som behandlas. Exempelvis kostar en snarkbehandling med Fraxel laser på en av våra kliniker cirka 15 000 kronor. På samma klinik kostar intimlaserbehandling 6500 sek per behandling. Att behandla ett mindre område exempelvis runt ögonen kan innebära en mindre kostnad.

Fraxel laser – före och efter
Se bild för resultat av Fraxel laserbehandling.
Vad gör Fraxel laser?
Inställningen på lasern bestäms utifrån vad som ska behandlas. Fraxel laser jobbar på två olika våglängder;
- 1927 våglängder – på denna nivå kan man få bort hyperpigmentering (ta bort pigmentfläckar), åldersfläckar, solskador
- 1550 våglängder – Detta är alltså den kraftigare våglängden som arbetar djupare ned i huden. Denna används för att räta ut rynkor, fina linjer och ärr.
Lite förenklat kan man säga att man med hjälp av lasern skapas små kanaler i huden vilket gör att huden stimuleras och ny vävnad uppstår. Man skadar alltså huden på ett sätt som får den att läka ihop och bli finare/jämnare.
Hur många behandlingar krävs?
Hur många laserbehandlingar som krävs beror lite på vilka resultat som man vill uppnå. Ibland krävs det upp till fem behandlingar för att se önskat resultat. Vanligtvis krävs det endast några veckors mellanrum eftersom Fraxel Laser är mindre ”aggressiv”, jämfört med traditionell laserslipning.
Risker med Fraxel laser
Jämfört med andra laserbehandlingar är Fraxel laser en relativt riskfritt. Dagarna efter behandlingen brukar huden bli irriterad, röd och svullen. Detta ger med sig efter några dagar och då brukar huden att börja ömsa. Bieffekter som kan uppstå efter behandlingen är till exempel acne eller utbrott av herpes. Man ska dock vara medveten om att återhämtningen beror på ens egens huds förutsättningar vilket kan se olika ut beroende på ålder, hudtyp, med mera. En annan risk är att den som utför behandlingen går för djupt med lasern vilket kan orsaka permanenta hudskador. Detta kan ske om den som utför behandlingen inte har rätt ubildning/erfarenhet.
Vad ska man tänka på innan man för Fraxel laser?
Innan utförd behandling bör man sluta använda produkter som kan skapa hudirritation, exempelvis hudkrämer som innehåller AHA-syra.
Vad ska man tänka på efter Fraxel laser?
Efter utförd behandling bör man undvika direkt solljus. Man bör även undvika bastu, träning och att bada varmt under låsningsperioden.
Hur lång tid tar en behandling med Fraxel laser?
Behandlingen brukar gå relativt fort. Räkna med 15-20 minuter. Det kan dock ta lite tid för lokalbedövning att verka innan behandling. Detta kan ta upp till en timme.
Gör Fraxel laser ont?
Ja, Enligt många som har gjort behandling med Fraxel laser gör det kraftigt ont. Vissa liknar det med att bli stucken av argsinta bin i ansiktet. Lyckligtvis brukar man använda lokalbedövande i samband med behandlingen för att minska smärtan.
Hur lång är konvalescens perioden efter behandling
För att huden ska hinna återhämta sig efter Fraxel laser krävs det typiskt sett en vecka. De första två dagarna brukar det kännas som man har bränt sig ordentligt i solen. Dag tre brukar det bli bättre och då börjar huden att peela sig. Undvika att pilla på huden eftersom det ökar risken för ärrbildning. Vid användning av lasern på bröstet brukar återhämtningen oftast ta lite längre tid.
Veckan efter behandlingen bör du ej gå och träna. Du bör heller inte försöka kyla av ansiktet med is. Du bör tvätta ansiktet två gånger per dag under läkningsperioden och det är även bra att använda serum som innehåller C-vitamin.
Vilka hudtyper lämpar sig behandlingen för
I princip alla hudtoner kan behandlas med Fraxel laser. Dock om du har den specifika typen av hyperpigmentering som kallas för melasma bör du vara försiktig, detta kan i värsta fall förvärras av lasern. Om du är över 60 år bör du även vara försiktig. Rådgör alltid med hudläkare, sjuksköterska eller laserspecialist innan utförd behandling.
Att behandla ärr med fraktionerad laser
Fraxel laser kan reducera ärr och göra dem mindre synliga. Det anses som en väldigt effektiv behandling för många olika typer av ärr. Djupa ärr är dock svåra att få bort helt men behandlingen kan göra dem avsevärt mindre synliga. En vanlig anledning till man vill göra behandlingen är att man vill bli kvitt sina acneärr.
Fraxel laser eller derampen?
Både fraxel laser och dermapen är behandlingar som är till för att motverka ärr och ojämnheter i hyn. Men vilken är då mest effektiv? Det korta svaret är egentligen: det beror på vad du vill uppnå. Båda behandlingarna har liknande effekter men det man kan säga är att Fraxel laser är mer kraftfull men även har längre återhämtningstid och och lite värre biverkningar. Ta det även lugnt med sminket och undvik framförallt solning en tid efter utförd behandling!
Att använda Fraxel laser under ögonen
Fraxel laser kan användas runt ögonen för att minska synligheten av mörka ringa som har skapats av pigmentering.