Fraxel laser

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Se salonger och jämför priser
På denna sida kan du läsa om Fraxel laser. Hos oss på Beutly kan du boka  denna behandling på salonger över hela Sverige. Kontakta oss för tidsbokning
Att boka Fraxel laser hos Beutly kostar från 1500 SEK upp till cirka 10 000 SEK per behandling. Priser varierar mellan kliniker och hur stort område som du vill behandla. För aktuella priser på just din ort kan du kontakta oss uppe till höger.

Allt om Fraxel laser

På den här sidan kan du läsa om Fraxel laserbehandling. Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Vad är Fraxel laser?

Fraxel laser är en laserbehandling som utförs för att uppnå hudföryngring. Vid behandlingen använder man mikroskopiska laserstrålar för att stimulera produktionen av kollagen och elastin i huden. Effekten som uppstår får rynkor att bli mindre framträdande, ärr att blekna och bruna fläckar att bli mindre synliga. Ordet fraxel syftar till att detta är en fraktionerad laserbehandling. Innebörden är att det är en mindre aggressiv laser som riktar sig till specifika delar av huden (alltså en fraktion=Bråkdel av huden). Vanligtvis utförs behandlingen i ansiktet, på ryggen, bröstet eller händerna men den går att använda i princip var som helst på kroppen.

Vad är CO2 laser

Vad kostar en behandling?

Att boka Fraxel laser hos Beutly kostar från 1500 SEK upp till cirka 10 000 SEK per behandling. Priser varierar mellan kliniker och hur stort område som du vill behandla. För aktuella priser på just din ort kan du kontakta oss.

Fraxel laser – före och efter

Se bild för resultat av Fraxel laserbehandling.

Vad gör Fraxel laser?

Fraxel laser jobbar på två olika våglängder;

  • 1927 våglängder – på denna nivå kan man få bort hyperpigmentering, åldersfläckar, solskador
  • 1550 våglängder – Detta är alltså den kraftigare våglängden som arbetar djupare ned i huden. Denna används för att räta ut rynkor, fina linjer och ärr.

Lite förenklat kan man säga att man med hjälp av lasern skapas små kanaler i huden vilket gör att huden stimuleras och ny vävnad uppstår. Man skadar alltså huden på ett sätt som får den att läka ihop och bli finare.

Hur många behandlingar krävs?

Hur många laserbehandlingar som krävs beror lite på vilka resultat som man vill uppnå. Ibland krävs det upp till fem behandlingar för att se önskat resultat.

Risker med Fraxel laser

Jämfört med andra laserbehandlingar är Fraxel laser en relativt riskfri behandling. Dagarna efter behandlingen brukar huden bli irriterad, röd och svullen. Detta ger med sig efter några dagar och då brukar huden att börja ömsa. Bieffekter som kan uppstå efter behandlingen är till exempel acne eller utbrott av herpes.

Vad ska man tänka på innan behandlingen

Innan utförd behandling bör man sluta använda produkter som kan skapa hudirritation, exempelvis hudkrämer som innehåller AHA-syra.

Hur lång tid tar en behandling?

Behandlingen brukar gå relativt fort. Räkna med 15-20 minuter. Det kan dock ta lite tid för lokalbedövning att verka innan behandling. Detta kan ta upp till en timme.

Gör behandlingen ont?

Ja, Enligt många som har gjort behandling med Fraxel laser gör det kraftigt ont. Vissa liknar det med att bli stucken av argsinta bin i ansiktet. Lyckligtvis brukar man använda lokalbedövande i samband med behandlingen för att minska smärtan.

Hur lång är konvalescens perioden efter behandling

För att huden ska hinna återhämta sig efter Fraxel laser krävs det typiskt sett en vecka. De första två dagarna brukar det kännas som man har bränt sig ordentligt i solen. Dag tre brukar det bli bättre och då börjar huden att peela sig. MEN pilla absolut inte! Då är det större risk att det uppstår ärrbildning. Vid användning av lasern på bröstet brukar återhämtningen oftast ta lite längre tid.

Veckan efter behandlingen bör du ej gå och träna. Du bör heller inte försöka kyla av ansiktet med is. Du bör tvätta ansiktet två gånger per dag under läkningsperioden och det är även bra att använda serum som innehåller C-vitamin.

Vilka hudtyper lämpar sig behandlingen för

I princip alla hudtoner kan behandlas med Fraxel laser. Dock om du har den specifika typen av hyperpigmentering som kallas för melasma bör du vara försiktig, detta kan i värsta fall förvärras av lasern. Om du är över 60 år bör du även vara försiktig. Rådgör alltid med hudläkare, sjuksköterska eller laserspecialist innan utförd behandling.

Att behandla ärr med fraktionerad laser

Fraxel laser kan reducera ärr och göra dem mindre synliga. Det anses som en väldigt effektiv behandling för många olika typer av ärr. Djupa ärr är dock svåra att få bort helt men behandlingen kan göra dem avsevärt mindre synliga. En vanlig anledning till man vill göra behandlingen är att man vill bli kvitt sina acneärr.

Fraxel laser eller derampen?

Både fraxel laser och dermapen är behandlingar som är till för att motverka ärr och ojämnheter i hyn. Men vilken är då mest effektiv? Det korta svaret är egentligen: det beror på vad du vill uppnå. Båda behandlingarna har liknande effekter men det man kan säga är att Fraxel laser är mer kraftfull men även har längre återhämtningstid och och lite värre biverkningar. Ta det även lugnt med sminket och undvik framförallt solning en tid efter utförd behandling!

Att använda Fraxel laser under ögonen

Fraxel laser kan användas runt ögonen för att minska synligheten av mörka ringa som har skapats av pigmentering.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.