Boka IPL med Beutly

För hårborttagning/Solskadad hy/Pigment förändring

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Se salonger och jämför priser
Vad är IPL?

Att boka en IPL behandling hos Beutly kostar från 1000 kronor och uppåt. Priset beror till stort på området som du vill behandla. Rådgör alltid med leg. läkare innan utförd behandling.

Allt om IPL

På den här sidan kan du läsa om IPL. Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Vad är IPL

IPL står för intense pulsed light, intensivt pulserat ljus. Det är en slags ljusterapi som kan användas för att ta bort pigmentfläckar, solskador, åderbråck, trasiga blodkärl, fräknar och åldersfläckar. Ett vanligt användningsområde för IPL är även hårborttagning på bland annat nacke, rygg, bröst, ansikte eller bikinilinjen.

IPL före och efter

IPL – Före och efter

Se bild för resultat av IPL. Resultatet från IPL är högst beroende av individuella förutsättningar. Genetiska förutsättningar, hudton, hårfärg och personens hormonbalans är faktorer som påverkar resultatet.

Priser för IPL

Vad kostar en IPL behandling?

Priset på IPL behandling varierar beroende på vad du ska behandla och vilken klinik som du väljer. Behandlingen börjar på cirka 1000 SEK. Om du vill behandla hela ansiktet, dekolletage och hals får du betala cirka 3000 kronor.

Hur fungerar IPL

IPL går att använda över hela kroppen men fungerar bäst på jämna/släta hudytor. IPL och en laserbehandling är liknande men skiljer sig i och med att laser endast fokuserar ljus på din hud via en våglängd medan IPL har ett mer spritt ljus som verkar på många olika våglängder. Eftersom laser endast består av en typ av ljus som är fokuserat kan man få större precession och effekt. IPL skapar en mindre skada på huden och verkar inte lika djupt som laser.

IPL absorberar och omvandlar ljusenergi till värme. Värmen som uppstår bryter ned pigmentförändringar och på detta sätt kan behandlingen få bukt med hudfläckar. Värmen förstör även hårsäckar och därför kan IPL användas för att ta bort oönskad hårväxt.

Behandlingen skapar en kontrollerad förändring i det område som man vill behandla och ljuset kan ställas in på olika nivåer. När man vill behandla pigmentförändringar ställs ljuset in för att verka på överskottspigmentet. När man vill ta bort hårväxt ställs ljuset in på att förstöra hårsäckarna.

hur länge håller IPL

Hårborttagning med IPL kan vara en permanent lösning. Det finns dock cirka 10–30 procents risk för återväxt. Risken för återväxt är beroende av dina individuella förutsättningar och för vissa sker det snabbare än för andra. För en del växer håret tillbaka efter några månader, för andra tar det år och i bästa fall växer det aldrig tillbaka. Det är vanligt att man behöver årliga uppföljningar för att underhålla resultaten.

hur många ipl behandlingar behövs

För permanent hårborttagning krävs det 4-6 behandlingar med IPL. För att uppnå permanent hårborttagning med IPL måste man helt och hållet ”förstöra” hårsäcken. Om hårsäcken endast skadas under behandling kommer håret att växa tillbaka. När man använder IPL för att uppnå en hudföryngring krävs det i regel 4-6 behandlingar.

Hårtborttagning med IPL

Risker med IPL

Generellt sätt anses IPL som en säker behandlingsform men om instrumenten används fel kan det ge upphov till permanenta skador. Du ska därför alltid försäkra dig om att den som utför behandlingen har rätt utbildning och erfarenhet. Riskerna med IPL liknar till stort de risker som förekommer vid laserbehandlingar. Det är värt att nämna att enligt svensk lag finns det inte några krav på att den som utför behandlingen har sjukvårdsutbildning. Titlar som ”certifierad inom IPL” eller ”diplomerad” är därför nödvändigtvis inte en kvalitetsstämpel.

Risker innefattar

  • Brännskador
  • Infektion
  • Ögonskador (om behandlingen utförs i runt ögonen)
  • Ärrbildning
  • Hyperpigmentering

Den vanligaste bieffekten med IPL är brännskador och om man har mörk hy finns större risker. Detta eftersom IPL omvandlar hudens pigment till värme. Du bör även vara försiktig om du använder brun utan sol.

VIKTIGT: Ta aldrig bort pigmentfläckar med IPL eftersom dessa kan vara ett tecken på cancerbildning. Om dessa tas bort kan det vara svårare för en läkare att upptäcka cancer. Rådgör med läkare innan hudförändringar ska behandlas med IPL.

Hur ofta bör man göra IPL?

Mellan behandlingarna bör man vänta runt fyra veckor. För permanent hårborttagning kan det krävas årliga uppföljningar.

Gör IPL ont?

En fördel med IPL jämfört med andra hårborttagningsmetoder är att det är helt och hållet smärtfritt.

Hur effektivt är IPL

Resultaten från en IPL behandling är beroende av individuella förutsättningar men generellt sätt är detta sett som en högst effektiv metod för att behandla oönskad hårväxt och för att ta bort hudförändringar. IPL tar inte bort hårväxt till 100% men man kan räkna med en 70–90 procentig förbättring. När man vill behandla exempelvis brustna blodkärl kan man få en 50–75 procentig förbättring med endast en behandling.

IPL står för intense pulsed light

Vem kan göra IPL?

Innan utförd behandling bör du alltid rådgöra med en läkare. Om du har en historia av upphöjda ärr, så kallade keloider, kan din hud vara olämplig för behandlingen. Behandlingen är inte lämplig för dig med en väldigt mörk hudton. Vad det kommer till hårborttagning fungerar IPL bättre på mörkare hårstrån. Om du är gravid bör du ej göra en IPL behandling. Du bör heller inte utföra en behandling om du är ljuskänslig eller nyligen har utsatts för mycket UV-strålning.

Hur fungerar ipl hemma

I och med att tekniken har utvecklats finns det nu IPL-hårborttagningsapparater som kan användas för hemmabruk. I längden kan det vara mer kostnadseffektivt att investera i en sådan jämfört med att göra behandlingen på salong.

Nackdelar med IPL

Fördelarna med IPL jämfört med andra hårborttagningsmetoder är många men en av de största nackdelarna är att det kan bli dyrt om det behövs många behandlingar. Kostnaden bör ställas i relation till vad det skulle kosta att ta bort hår på annat vis. En annan nackdel är att IPL kanske inte fungerar för just dig och din hudton. Det finns chans för återväxt av borttaget hår. Fel utförd kan en IPL behandlingen ge upphov till permanenta hud och ögonskador.

Boka Behandling

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.