Verktyg för portömning och porrengöring

Boka Portömning och porrengöring på salong

Vill du boka tid för portömning? Tryck på knappen för att hitta en bra salong när dig.

Hitta salong

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Verktyg för portömning och porrengöring

Allt om portömning

Vad innebär portömning?

Portömning innebär att man gör en djuprengöring av porerna. Detta går att göra på egen hand, hemma själv, eller på salong. När du bokar en portömning med någon av våra kliniker är porrengöringen ofta en del i en mer omfattande ansiktsbehandling. Under behandlingen kommer din hy att ångas och pormaskar kommer att ”klämmas”. Vanligen sker detta med hjälp av ett litet nål-liknande verktyg eller en ”vakuumsug”. Oftast innefattar behandlingen peeling och en djuprengörande mask. Om du vill kan du även boka in en massage i kombination med behandlingen. I regel tar behandlingen Inklusive massage 1,5 timmar att genomföra.

Portömning/porrengöring – Före och efter

Se bild…

Portömning - Före och efter

Vad kostar det att boka portömning på salong?

Priset för en djup-porrengöring hos någon av våra salonger börjar på cirka 400 kronor. Priserna skiljer sig en del mellan salonger och för aktuella priser nära dig kan du kontakta oss via formuläret i menyn ovan. Priset varierar beroende på om du bokar massage eller om någon annan form av ansiktsbehandling i samband med behandlingen.

Läs mer om klassisk ansiktsbehandling

Vad innebär portömning.

Hur går en portömning till?

Själva behandlingen kommer att anpassas efter din hudtyp samt eventuella hudproblem som du vill få bukt med. Oavsett vilken hudtyp du har kommer behandlingen att innefatta:

  • Ångbehandling
  • Djuprengöring
  • Lugnande ansiktsmask och serum

Vilka hudproblem kan du behandla med portömning?

En portömning fräschar upp hyn och hjälper hudproblem som acne, pigmentering och rödhet. Behandlingen förhindrar huden naturliga åldrande och kontinuerliga behandlingar kan motverka hudens åldrande. Portömningen är ett naturligt sätt att bibehålla en frisk och problemfri hy året runt.

Boka portömning på salong

Vad är en pormask?

Pormaskar är ofta ett resultat av hög talg-produktion. Själva innebörden av en pormask är att öppningen på en talgkörtel har blivit tilltäppt av överblivet talg, döda hudceller och bakterier. Resultatet yttrar sig som små svarta (eller vita) prickar i ansiktet, på rygg, bröst eller axlar.

Svarta prickar innebär att poren är öppen och blivit belagd med smuts medan den vita pormasken indikerar att poren är stängd.

Ibland refererar man till pormaskar som ”black heads”, vilket är det engelska uttrycket.

Att klämma pormaskar

När en hudterapeut ”klämmer” din porer under en portömning, betyder det egentligen att hen öppnar upp dina igentäppta porer för att ta bort talg och smuts.

När man själv försöker sig på att klämma porer med händerna kan fel teknik leda till att porerna blir inflammerade och röda. Detta kan i förlängningen leda till ärrbildning och förstorade porer.

När du går till en salong för att tömma dina porer kommer terapeuten att mjukgöra huden. Sedan avlägsnas det övre hudlagret som består av döda hudceller. Det är vanligt att man vid en portömning använder ett nål-likande verktyg för att försiktigt ”slå hål” på pormaskarna. Sedan ”kläms” pormasken från botten av poren så att allt överbliven talg trycks upp. Denna process görs ofta med hjälp av ett pennliknande verktyg med en ögla på.

Läs vidare: Kan man får ärr av att klämma finnar?

Portömning med vakuumsug

Istället för att använda mekaniska verktyg för att rengöra porerna kan man använda en så kallad vakuumsug. Detta är en elektisk apparat som förs mot huden i syfte att skapa ett vakuum. Syftet med det är att avlägsna talg, döda hudceller samt suga bort smuts från porerna.

Lite förenklat kan man säga att man ”dammsuger” porerna. Det finns vakuumsug som går att köpa för privatbruk. Om du bestämmer dig för att göra detta hemma bör du vara försiktigt eftersom fel användning, med exempelvis för hög intensitet, kan skada huden och skapa blåmärken på området där den används.

Hur ofta bör man göra en porrengöring?

Hur ofta du bör göra en portömning beror helt på vilken typ av hud du har men för dig som har hudproblem kan var sjätte vecka vara en bra regel. Den som har fet och oljig hud har ofta större problem med tilltäppta porer. Man kan själv förebygga pormaskar genom att kontinuerligt tvätta och undvika att röra vid ansiktet. Men framför allt kan man påverka detta med den kost man äter. Kost som leder till fet hud är mat med högt glykemiskt index såsom vitt bröd, socker och fel typ av fetter. Hur mycket vatten du dricker har även stor inverkan för din huds kvalitet.

Fräscha upp huden med hjälp av dermapen?

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.