Verktyg för portömning och porrengöring

Boka Portömning och porrengöring på salong

Vill du boka tid för portömning? Tryck på knappen för att hitta en bra salong när dig.

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Verktyg för portömning och porrengöring

Vad innebär portömning?

Portömning innebär att man gör en djuprengöring av porerna. Detta går att göra på egen hand, hemma själv, eller på salong. När du bokar en portömning med någon av våra kliniker är porrengöringen ofta en del i en mer omfattande ansiktsbehandling. Under behandlingen kommer din hy att ångas och pormaskar kommer att ”klämmas”. Vanligen sker detta med hjälp av ett litet nål-liknande verktyg eller en ”vakuumsug”. Oftast innefattar behandlingen peeling och en djuprengörande mask. Om du vill kan du även boka in en massage i kombination med behandlingen. I regel tar behandlingen Inklusive massage 1,5 timmar att genomföra.

Portömning/porrengöring – Före och efter

Se bild…

Portömning - Före och efter

Vad kostar det att boka portömning på salong?

Priset för en djup-porrengöring hos någon av våra salonger börjar på cirka 400 kronor. Priserna skiljer sig en del mellan salonger och för aktuella priser nära dig kan du kontakta oss via formuläret i menyn ovan. Priset varierar beroende på om du bokar massage eller om någon annan form av ansiktsbehandling i samband med behandlingen.

Läs mer om klassisk ansiktsbehandling

Vad innebär portömning.

Hur går en portömning till?

Själva behandlingen kommer att anpassas efter din hudtyp samt eventuella hudproblem som du vill få bukt med. Oavsett vilken hudtyp du har kommer behandlingen att innefatta:

  • Ångbehandling
  • Djuprengöring
  • Lugnande ansiktsmask och serum

Vilka hudproblem kan du behandla med portömning?

En portömning fräschar upp hyn och hjälper hudproblem som acne, pigmentering och rödhet. Behandlingen förhindrar huden naturliga åldrande och kontinuerliga behandlingar kan motverka hudens åldrande. Portömningen är ett naturligt sätt att bibehålla en frisk och problemfri hy året runt.

Boka portömning på salong

Vad är en pormask?

Pormaskar är ofta ett resultat av hög talg-produktion. Själva innebörden av en pormask är att öppningen på en talgkörtel har blivit tilltäppt av överblivet talg, döda hudceller och bakterier. Resultatet yttrar sig som små svarta (eller vita) prickar i ansiktet, på rygg, bröst eller axlar.

Svarta prickar innebär att poren är öppen och blivit belagd med smuts medan den vita pormasken indikerar att poren är stängd.

Ibland refererar man till pormaskar som ”black heads”, vilket är det engelska uttrycket.

Att klämma pormaskar

När en hudterapeut ”klämmer” din porer under en portömning, betyder det egentligen att hen öppnar upp dina igentäppta porer för att ta bort talg och smuts.

När man själv försöker sig på att klämma porer med händerna kan fel teknik leda till att porerna blir inflammerade och röda. Detta kan i förlängningen leda till ärrbildning och förstorade porer.

När du går till en salong för att tömma dina porer kommer terapeuten att mjukgöra huden. Sedan avlägsnas det övre hudlagret som består av döda hudceller. Det är vanligt att man vid en portömning använder ett nål-likande verktyg för att försiktigt ”slå hål” på pormaskarna. Sedan ”kläms” pormasken från botten av poren så att allt överbliven talg trycks upp. Denna process görs ofta med hjälp av ett pennliknande verktyg med en ögla på.

Läs vidare: Kan man får ärr av att klämma finnar?

Portömning med vakuumsug

Istället för att använda mekaniska verktyg för att rengöra porerna kan man använda en så kallad vakuumsug. Detta är en elektisk apparat som förs mot huden i syfte att skapa ett vakuum. Syftet med det är att avlägsna talg, döda hudceller samt suga bort smuts från porerna.

Lite förenklat kan man säga att man ”dammsuger” porerna. Det finns vakuumsug som går att köpa för privatbruk. Om du bestämmer dig för att göra detta hemma bör du vara försiktigt eftersom fel användning, med exempelvis för hög intensitet, kan skada huden och skapa blåmärken på området där den används.

Hur ofta bör man göra en porrengöring?

Hur ofta du bör göra en portömning beror helt på vilken typ av hud du har men för dig som har hudproblem kan var sjätte vecka vara en bra regel. Den som har fet och oljig hud har ofta större problem med tilltäppta porer. Man kan själv förebygga pormaskar genom att kontinuerligt tvätta och undvika att röra vid ansiktet. Men framför allt kan man påverka detta med den kost man äter. Kost som leder till fet hud är mat med högt glykemiskt index såsom vitt bröd, socker och fel typ av fetter. Hur mycket vatten du dricker har även stor inverkan för din huds kvalitet.

Att göra portömning hemma

Portömning kan göras av en hudterapeut på en skönhetssalong, Men det kan även göras hemma med olika verktyg och produkter. När man gör en portömning hemma kan det man exempelvis använda en ansiktsmask för att hjälpa till att lösa upp blockeringar i porerna och förbättra hudens utseende. Låt masken verka enligt anvisningarna och skölj sedan av den med ljummet vatten. Man kan även använda en porextraktor, vilket är ett verktyg för att trycka ut blockeringar från porerna. Man börjar med att värma upp ansiktet med en varm handduk eller ansiktsdusch för att öppna porerna, sedan använder man porextraktorn för att trycka ut blockeringarna i porerna.

Det är viktigt att vara försiktig när man gör en portömning hemma, eftersom det kan orsaka irritation och rodnad i huden. Följ noggranna instruktioner och undvik att pressa för hårt på huden. Om du är orolig för att skada huden eller om du har en känslig hudtyp, bör du kanske överväga att utföra behandlingen hos en professionell hudterapeut istället.

Fräscha upp huden med hjälp av dermapen?

Verktyg för portömning:

Egentligen finns det flera verktyg för att tömma porerna. Exempelvis kan man ånga huden och på detta sätt avlägsna orenheter. Men när man tänker på de verktyg som används vid portömning är det nog vanligast att man tänker på en portextraktor. En porextraktor är ett verktyg som används för att ta bort pormaskar och andra orenheter från huden. Det finns olika sorters porextraktorer, men de flesta fungerar på samma sätt: de har en liten krok eller en nålformad spets som används för att trycka mot huden och dra ut orenheterna. Porextraktorer kan användas för att rengöra porerna på näsan, kinderna och pannan, men det är viktigt att använda dem försiktigt för att undvika skador på huden. Det är också viktigt att rengöra verktyget noga efter användning för att förhindra infektioner.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.