Vad är coolsculpting

Coolsculpting – Boka tid på salonger över hela Sverige

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Lär dig mer om Coolsculpting eller hjälp oss hitta en salong nära dig!

Vad är coolsculpting

Allt om Coolsculpting

På den här sidan kan du läsa om Coolsculpting. Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Vad är coolsculpting?

Coolsculpting är en typ av body contouring, det vill säga en ej kirurgisk metod som används för fettreducering. Själva metoden innebär att man fryser kroppens fettceller med hjälp av en slags damsugarliknande apparat. Vid behandlingen används kyla för att förstöra kroppens fettceller på ett sätt som inte orsakar köldskador på huden.

Cryolipolysis är själva samlingsnamnet för den typ av fettfrysning som coolsculpting innebär. Coolsculpting refererar till en särskild typ av teknik som används för att utföra cryolipolysis.

Fungerar det?

Många som funderar på att genomgå en behandling funderar på om metoden verkligen är effektiv för att reducera kroppsfett. Viktigt att understryka är att coolsculpting inte ska anses som ett substitut till andra viktminskningsmetoder, det vill säga sund kosthållning och träning, men snarare som ett komplement.

Coolsculpting har visat sig effektivt för att minska subkutant fett på riktade kroppområden. Många som har genomgått behandlingen har vittnat om goda resultat och metoden har även varit syfte för ett antal forskningsstudier. Det har genomförts ett antal randomiserade forskningsstudier på både människor och djur som pekar åt att metoden är effektiv. Kliniska studier har visat på att 86% av de behandlade patienterna såg en förbättring efter behandlingen. Studierna har uppmätt upp till en 25-procentig minskning av underhudsfett hos de behandlade patienterna. Samma studier indikerar att cirka 70% av alla patienter har varit nöjda med resultaten. Detta visar på en hög patientnöjdhet om man jämför med andra motsvarande kirurgiska ingrepp för fettreducering. (3)

priser för coolsculpting

Vad kostar coolsculpting?

Priset för att boka coolsculpting på någon av de kliniker som är anslutna till Beutly börjar på cirka 6000 SEK. Priset beror på hur stort området som du vill behandla och 6000 SEK gäller endast före ett mindre kroppsområde. En genomsnittlig behandling kostar cirka 15 000 SEK men för ett mer omfattande kroppsområde kan det bli mer kostsamt. Priset är beroende på var du bor någonstans i landet och beror även på om du behöver uppföljande behandlingar.

 • Prisexempel coolsculpting armar: cirka 13 000 kronor för båda armarna
 • Prisexempel coolsculpting mage: cirka 15 000 kronor
 • Prisexempel coolsculpting insida lår: cirka 7500 kronor per lår
 • Prisexempel coolsculpting utsida lår: 15 000 kronor per lår

Eftersom behandlingen ej anses som en medicinsk nödvändig behandling går det inte få den bekostad via din region/landsting.

På senare tid har det även uppkommit en rad olika coolsculpting maskiner som kan användas för hemmabruk. Att köpa en egen coolsculpting-maskin kan vara lockande eftersom prislappen för en sådan är låg jämfört med att utföra behandlingen på en klinik. Maskiner för egenbruk ligger endast på ett par tusen kronor. Det finns även många tutorials på internet om hur man kan utföra en fettfrysning med hjälp av isblock hemma. Detta är något som inte rekommenderas eftersom vanliga isblock inte kan frysa fett på samma sätt som coolsculpting och kan orsaka skada på din hud. (5)

Hur fungerar coolsculpting?

En behandling tar i regel ett par timmar och det krävs ingen återhämtningsperiod. Full effekt av behandlingen brukar uppstå efter cirka 4 till 6 månader och under denna tid arbetar din kropp för att avlägsna de behandlade fettcellerna.

Coolsculpting fungerar genom att man fryser kroppens fettceller och till skillnad från andra celler i kroppen så skadar kyla inte fettcellerna. Därför bör det inte uppstå någon skada på huden eller dess underliggande vävnad efter behandlingen.

Under behandlingen använder man en apparat som liknar en dammsugare för att applicera kyla till det område som man vill behandla. Apparaten håller det målinriktade området på en temperatur runt tio minusgrader (Celsius) under cirka en timmes tid. Den som utför behandlingen masserar även området. Efter denna procedur förstörs fettcellerna och under de kommande veckorna efter behandlingen kommer kroppen att själv absorbera dem. (2)

Hur många behandlingar?

Genomsnittligen gör varje patient 2-3 behandlingar för varje område som ska behandlas. Storleken på det behandlade området, hur mycket fett du har och andra faktorer kan påverka antalet behandlingar som krävs. (8)

Hur ofta bör man göra coolsculpting?

Eftersom full effekt av behandlingen inte uppstår förens upptill fyra månader efteråt brukar många rekommendera att man väntar denna tid mellan behandlingarna.

Kommer fettet tillbaka?

Själva fettcellerna kommer inte att växa tillbaka efter coolsculpting eftersom de avlägsnas permanent men om du går upp i vikt efter behandlingen kommer övriga fettceller att bli större.

Vilka kroppområden kan man behandla?

Vanliga behandlingsområden är haka, insida och utsida lår, kinder, lipödem, rumpa, ridbyxelår och höfter.

biverkningar coolsculpting

Risker med behandlingen – Är det farligt?

Generellt sätt anses coolsculpting och andra typer av cryolipolysis (fettfrysning) som väldigt säkra metoder för att uppnå fettreducering. Förväntade biverkningar innefattar hudrodnad och blåmärken. Man kan även känna smärta och domningar i huden men detta är oftast tillfälligt och brukar avta efter ett par veckor. Andra bieffekter som människor har rapporterat är att det kliar i det behandlade området och diarré som en följd att döda fettceller börjar avlägsna sig från kroppen.

Själva behandlingen är relativt smärtfri och de flesta som gör behandlingen tycker inte att det gör ont utan känner mer att det rycker lite i området som behandlas. Eftersom behandlingen varken innefattar kirurgi eller bedövning kan man återgå till normala aktiviteter direkt efter behandlingen. Kliniska studier visar på att behandlingen har en hög patient nöjdhet.

Något som man däremot bör vara uppmärksam är att många som utför behandlingen egentligen inte har någon sjukvårdsutbildning och att det ofta är endast vanliga skönhetssalonger som utför behandlingen.

Behandlingen är godkänd av FDA – food and drug administration – I USA. Det verkar däremot inte finnas några långt gående forskningsstudier på effekterna av fettfrysning. (7)

Alterntiv till coolsculpting:

Coolshaping eller coolsculpting?

Coolshaping är endast ett annat namn som används för coolsculpting.

Belkyra/kybella eller coolsculpting?

Belkyra och Kybella är två olika injektionsbehandlingar som ofta används för att minska dubbelhaka. Coolsculpting kan även användas för att minska dubbelhaka men till skillnad från tidigare nämnda behandlingar slipper du med coolsculpting spruta in ett främmande ämne i kroppen.

Fettsugning vs coolsculpting

Precis som vid en fettsugning avlägsnar coolsculpting fett från enskilda delar av kroppen där det är svårt att bli av med fett. Till skillnad från en fettsugning kräver coolsculpting inget kirurgiskt ingrepp och är därför ett mindre riskfyllt alternativ.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.

 1. com/health/cool-sculpting-cost
 2. com/articles/322060
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4079633/
 4. https://smartstuff.howstuffworks.com/coolsculpt-home-fraction-cost/
 5. https://nusbaummedicalcenters.com/2019/08/24/coolsculpting-at-home/
 6. https://www.health.harvard.edu/skin-and-hair/is-coolsculpting-effective
 7. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6385718
 8. https://www.etrecosmeticderm.com/how-many-coolsculpting-treatments-will-you-need-before-summer/
 9. com/will-fat-come-back-coolsculpting/