Permanent hårborttagning

Hitta salonger över hela Sverige som utför permanent hårborttagning

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Se salonger och jämför priser

Lär dig mer om permanent hårborttagning eller boka tid på salonger över hela Sverige.

Priset på permanent hårborttagning beror i stort på det område som du vill behandla. För ett par enstaka hårstrån kan det kosta några hundra och om du exempelvis vill behandla hela benen kostar det cirka 3 500 kronor. Oftast krävs upprepade behandlingar.

Allt om permanent hårborttagning 

På den här sidan kan du läsa om att permanent hårborttagning . Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Hur fungerar permanent hårborttagning?

Permanent hårborttagning refererar i många fall till hårborttagning med laser. Detta innebär att man använder koncentrerat ljus (alltså laser) För att ta bort oönskad hårväxt. Värmen från lasern appliceras till hårsäckarna och skadar dem, vilket i sin tur hämmar hårväxt.

Det finns däremot fler alternativ för permanent hårborttagning som inte innefattar laser, exempelvis diatermi och IPL. I den här artikeln diskuterar vi i främst permanent hårborttagning med laser men tar även upp skillnaden mellan de olika metoderna.

Skillnaden mellan laser, IPL och diatermi.

  • Diatermi – ordet betyder ”genom värme”. När man pratar om diatermi i samband med hårborttagning syftar man till att leda elektricitet in i huden genom ett verktyg som liknar en ”penna” eller ”pincett”. Verktyget tar död på hårsäckarna genom att strömimpulser. Denna behandling fungerar även för att ta bort fibromer och ytliga hudkärl.
  • Hårborttagning med nål – Detta är egentligen samma metod som diatermi. Det penn-eller pincettliknande verktyget har en nål längst ut som används för att ”bränna” bort hårsäckarna.
  • Diodlaser – detta är en något modernare metod för hårborttagning. När man tar bort hår med diodlaser används ett verktyg där man kan optimera energi-och pulslängd för att effektivt förhindra hårväxt.
  • IPL – Detta är egentligen inte samma sak som laser. Skillnaden mellan IPL och laser är att laser använder ljus som är centrerat på en väglängd medan IPL använder ett bredspektrig ljus på flera våglängder.

 

Är håret borta för alltid?

Permanent hårborttagning kan vara ett aningen missvisande namn eftersom resultaten oftast inte blir permanenta utan det krävs oftast underhåll för att hålla hårväxten borta.

Vilka hud och hårtyper är mest lämpade?

Laserborttagning av hår är mest effektivt för den som har ljus hy och mörkt hår. Behandlingen är mer effektivt på tjockare än ljusare hår. För att laser eller IPL ska fungera krävs det att håret innehåller melanin, vilket är det pigment som ger hårstrået färg. Av denna anledning är gråa hårstrån väldigt svåra att behandla och även rött hår.

Laserhårborttagning med Mörk hy?

Lasern fokuserar på pigmentet i hårstråna. Man kan säga att det är kontrasten mellan ljus hy och mörkt hår som hjälper lasern att fokuseras. Av denna anledning är hårborttagning med laser svårare för den som har mörk hy. Länga fanns det inga metoder som var tillräckligt sofistikerade för att skilja mellan pigmentet i mörk hy och de mörka hårstråna, vilket innebär att hårborttagning med laser kan skada den mörka huden. Lasern kan då skapa ärr, märken och blåsor. Nuförtiden finns det däremot lasrar som fungerar även på mörk hud. Du ska däremot alltid rådslå med någon som är utbildad inom ämnet innan du bestämmer dig för att ta bort hår.

Hur många behandlingar krävs?

För att effektivt hindra utväxt krävs i allmänhet 2 till sex behandlingar med laser. Hur tätt du kan göra behandlingarna beror på området som behandlas. För de områden där håret växer fortare, som exempelvis överläpp, väntar man i regel 4–8 veckor mellan behandlingarna. För områden där håret växer långsammare, exempelvis rygg, väntar man i regel 12–16 veckor mellan behandlingarna.

Vad händer under laserbehandling?

Den som utför laserbehandlingen använder en handhållen apparat som förs mot det område som ska behandlas. Beroende på vilken typ av laser som används en apparatur eller gel som svalkar huden. Detta skyddar huden mot eventuella bieffekter av lasern. När lasern aktiveras kommer strålarna att passera genom din hud och till hårsäckarna. Värmen från lasern skadar hårsäckarna vilket får dem att sluta producera hårväxt.

Vad händer efteråt?

Det är vanligt att man upplever att huden blir röd och svullen i några timmar efter utförd laserbehandling. Om du får en reaktion ifrån lasern kan din behandlare applicera en kräm på det behandlade området.

Efter utförd behandling bör du undvika att exponera det behandlade området för direkt solljus, även solarium bör undvikas. Använd solskyddsfaktor och lyssna på de instruktioner som du får av din behandlare. Bra att tänka på är även att man ska undvika att sola innan behandling.

Gör det ont?

Under laserbehandlingen upplever många obehag. Vissa beskriver det som att någon sticker dig med en varm nål. Man upplever samtidigt en kyla från den svalkande gelen eller apparaten.

Hur lång tid tar det?

Att behandla ett litet område, som exempelvis överläppen, tar endast ett par minuter. Ett större område, som exempelvis ryggen, tar uppemot en timme.

Tappar man håret efteråt?

Håret på det behandlade området släpper inte direkt efter utförd behandling utan brukar fällas dagarna eller veckorna efteråt.

Hur länge håller det?

Resultaten är i högsta grad individuella. En del ser resultat som varar i några månader medan andra kan vara fria från hårväxt i flera år. När håret växer ut är det vanligtvis ljusare och mindre kraftigt.

Områden som kan behandlas

Laserbehandling för hårborttagning kan användas på i princip överallt. Det är vanligt att man vill ta bort hår på ben, armhåla, överläpp, rygg, ansikte, ben, mage eller könshår.

Vilken metod är bäst?

Det finns väldigt många olika typer av maskiner för permanent hårborttagning. Principen med laser och IPL är densamma, det vill säga att man för ned ljus i hårsäckarna för att skada den. Det som skiljer dem åt är ljusmängden som förs ned i hårsäcken. IPL har ett bredare spektrum av ljus som fungerar för fler hår-och hud typer. Ljuset är däremot inte lika starkt som hos en laser. Ett starkare ljus innebär i regel ett bättre resultat. Det finns lasrar med många olika våglängder som fungerar på olika hud typer och som ger olika resultat. Återigen är det viktigt att understryka att det är av yttersta vikt att den som utför behandlingen ska vara rätt utbildad så att inga skador uppstår.

Vilka risker finns det?

Enligt strålsäkerhetsmyndigheten ska man som kund vara medveten om att det inte sker någon form av kvalitetskontroll av kosmetiska behandlingar som utförs med laser eller IPL. Du bör därför försäkra dig om att den som utför behandlingen är rätt utbildad och erfarenhet samt använder en certifierad typ av maskin. Om behandlingen utförs på fel sätt kan den orsaka permanenta skador på huden.

Vanligaste typen av skada som kan uppstå med laser eller IPL är brännskador som kan ge upphov till fula ärr. En mörkare hudton ökar risken för brännskador, som diskuterat ovan. Olika typer av läkemedel och brun-utan-sol-produkter kan även öka risken. En annan risk med att utföra permanent hårborttagning är hyperpigmentering, det vill säga att huden blir mörkare än kringliggandes hud.

Vad kostar det?

Priset för att permanent hårborttagning varierar beroende på hur stort område som du vill behandla. För att ge ett prisexempel; för att ta bort några enstaka hårstrån ligger priset hos en av våra kliniker på 350 kronor. För ett större område, som exempelvis benen, ligger laserbehandling på cirka 3500 kronor.

Att hitta en klinik

Letar du efter en klinik som utför permanent hårborttagning? Hos Beutly kan du jämföra priser hos kliniker över hela Sverige.

Hemma

På marknaden finns både ett antal IPL och lasermaskiner för hemmabruk. Som diskuterat i denna artikel krävs det rätt utbildning för att ta bort hår med laser och IPL eftersom det finns risker som att brännskador ska uppstå. De hemmamaskiner som finns på marknaden är därför mycket mindre kraftfulla än den behandling som en certifierad hudterapeut använder på en salong. Detta innebär alltså att resultaten blir sämre. Om du bestämmer dig för att köpa en hemmamaskin för hårborttagning ska du ändå givetvis vara försiktig och läsa medföljande instruktioner.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.