Hur går tandblekning till?

Tandblekning

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Lär dig mer om tandblekning eller hjälp oss hitta en salong nära dig!

Hur går tandblekning till?

Vad är Tandblekning?

Med åren blir färgen på tänderna mörkare. Det kan även ske som ett resultat av exempelvis rökning/snusning, kaffedrickande och vissa sjukdomar. Det finns många olika metoder för att bleka tänderna men alla görs med blekmedel. Oftast går det till genom att man lägger en blekande gel på tänderna som får verka. Man kan göra det hemma eller hos en mottagning. När tandblekning sker hos en mottagning är resultaten oftast snabbare. Men oavsett om du gör det hemma eller på mottagning ska man först undersökas av en tandläkare/hygienist för att bedöma vilken metod som är mest lämplig. Det är även viktigt att laga all karies innan blekningen sker. Viktigt att påpeka är även att lagningar/kronor inte kan blekas. Dessa bör då alltså bytas ut för att matcha tändernas nya färg.

Förväntade resultat:

Vilka resultat som uppnås beror på individuella förutsättningar och vilken typ av missfärgningar man lider av. Det beror även på hur länge tänderna har varit missfärgade och tändernas naturliga färg. Gula och bruna missfärgningar är generellt de enklaste bleka. Blekningen brukar hålla i cirka tre år men detta beror på många faktorer. Bland annat vilken metod som används samt ens levnadsvanor.
Efter behandlingen bör man undvika mat och dryck med starka färger och använda tandkräm med extra mycket flour.

Risker/biverkningar:

Blekning kan skapa ilningar till följd av att blekmedlet tränger in i tanden och gör den inflammerad i pulpan. Tandblekning bör undvikas om man har vissa skador på tänderna som exempelvis ilande tandhalsar, blottade tandrötter, försvagad emalj, med mera.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.