Boka spraytan på salonger över hela Sverige

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Lär dig mer om spraytan eller hjälp oss hitta en salong nära dig!

Kemisk peeling

Hur funkar spraytan?

Vid spraytan används det aktiva ämnet dihydroxyacetone (DHA). Detta är en ej gifitg substans som reagerar med cellerna i det yttersta lagret av huden och producerar ett brunt pigment som kallas för melanoidin.

Hur går det till?

Det finns två alternativ för dig som vill göra en spraytan. Antingen köper du spraytan-flaskor för hemmabruk eller så går du till en salong som utför arbetet åt dig. Om du gör behandlingen på salong kommer du att få klä av dig i ett speciellt bås. Sedan sprejas lösningen som innehåller DHA över din kropp. Vissa salonger erbjuder även så kallad ”airbrushing”, då används en speciell kompressor och en airbrush för att applicera lösningen.

Hemmbruk eller salong?

Många anser att det göra behandlingen på en salong är ett enklare alternativ än spraytan för hemmabruk. Detta eftersom många har problem med att jämnt applicera lösningen över hela kroppen. Detta gäller speciellt de områden som är svåra att nå, exempelvis ryggen. Att göra behandlingen på en salong kan även vara mer tidseffektivt. I många fall tar det endast 30 sekunder att utföra en spraytan på en salong. Vilket innebär att du kan vara in-och-ut ur salongen på fem minuter.

Hur länge sitter det i?

Spraytan bleknar inte utan färgen försvinner i och med att din hud förnyar sig. Under en spraytan får endast det överhudlagret färg. Cellerna på ditt övrehudlager är redan döda, vilket innebär att denna hud förnyar sig väldigt snabbt. Oftast brukar din hudfärg återgå till samma färg som innan inom 5-7 dagar.

När är en spraytan snyggast?

En spraytan är oftast som snyggast en till två dagar efter behandlingen. Så om du exempelvis gör behandlingen för att se snygg ut på ditt bröllop bör du ha ett par dagars marginal innan den stora dagen.

När ska man duscha efteråt?

Man ska vänta minst sex timmar innan man duschar efter en spraytan. Detta för att huden ska få tillräckligt med tid att absorbera färgen. Om man duschar för tidigt finns det risk för att hudtonen blir ojämn. Det finns däremot vissa produkter som kan absorbera färgen fortare så fråga din behandlare denna fråga efter utförd behandling.

När man är gravid?

Generellt sätt är det ok att använda brun utan sol och liknande krämer när man är gravid. Däremot bör man undvika spraytan under graviditet eftersom effekterna från att andas in ämnena i sprayen inte är helt och hållet kända. Ämnet som används vid spraytan (dihydroxyacetone) är inte giftigt och absorberas inte in i kroppen, så på det sättet påverkas ditt barn inte av en spraytan. Men enligt NHS så ska det undvikas under graviditeten eftersom allergiska reaktioner kan uppstå som ett resultat av hormonförändringar. Om du känner dig osäker så rådslå med din läkare. Källa

När man ammar?

Man ska vara försiktig med att barnet inte får spraytan i ansiktet då färgen håller på att torka då den kan färga av sig. Det finns inga studier som visar att det är osäkert för ditt barn att få i sig spraytan. Men du måste fråga dig själv om du vill riskera att ditt barn ska få i sig något som inte är ämnat för förtäring. Källa

Varför kan färgen bli grön?

Det finns risk att en spraytan kan få en grönaktig färg. Anledningen till detta är att färgen kan oxidera om den utsätts för värme eller syre. Detta kan ske om exempelvis locken inte sätts på ordentligt eller om flaskan förvarats för varmt. För att motverka detta kan man exempelvis:

  • Duscha innan behandling för att avlägsna svett, parfym och deodorant.
  • Ej använda kroppsoljor/lotion innan behandling.
  • Fråga hur din salong förvarar sin färg eller gå till en salong som har stor omsättning då detta innebär att färgen eventuellt inte legat på lager för länge.

Källa

Vilken spraytan är bäst?

Detta är något av en komplex fråga och du måste först fråga dig vad du vill få ut av din spraytan. Vill du ha ett lättare glow eller en djupare bronsfärg? En del märken torkar snabbare än andra. Lukt kan även skilja sig mellan olika märken.

Vad ska man ha på sig?

Undvik tighta plagg efter utförd behandling då de kan ”skrubba” bort färgen direkt efteråt. Undvik parfym, smink och deodorant då detta kan motverka att färgen fastnar på huden. Det kan även vara en ide att använda nagellack då detta hindrar missfärgning av dina naglar. Om du inte vill göra spraytan naken och väljer att bära exempelvis baddräkt, bör du välja kläder som du inte bryr dig om då dessa kan få färgfläckar.

Innan spraytan:

Det kan vara en idé att exfoliera huden innan spraytan, fokusera på torra områden som armbågar, knän, händer, fötter. Detta kan förbättra resultaten. Man bör även undvika vaxning och övriga spabehandlingar innan behandlingen. Den dag då du ska göra behandlingen bör du undvika lotion och kroppsoljor om det inte är särskilt avsedda för spraytan. Det finns även speciella produkter som du kan förberedda huden med för att färgen ska fastna bättre.

Efter behandling:

  • Vänta med att bada/duscha
  • Undvik klor (i exempelvis swimmingpool) då det bryter ned din spraytan.
  • Undvik att exfoliera och skrubba kroppen efteråt då det kan avlägsna färgen
  • Använd speciell tvål som förlänger livslängden på din spraytan
  • Undvik att sätta på dig BH direkt efter behandlingen.

Källa

Vad kostar det?

Ungefärlig prisbild för spraytan är mellan 250-350 kronor. Låt oss hjälpa dig att hitta en salong nära dig!

Att arbeta med spraytan

Om du vill arbeta med spraytan kan då gå en kortare utbildning. Utbildningen innefattar information och träning om hur man ska hantera sprayen och spraytannings-maskinen. Vilken utrustning som krävs. Olika tekniker som används och behandlingsinformation.

Är det dåligt för hyn?

De flesta spraytan-märken är godkända av FDA. Vid korrektanvändning ska det ej vara farligt. Det avråds dock att inandas sprayen och använda den på områden kring ögon och läppar. Vissa märken av spraytan innehåller oljor och kemiska ämnen som kan irritera huden och förvärra acne.

Att sola med spraytan

Många vill göra en spraytan innan semestern för att undvika att vara blek de första dagarna på stranden. Det går fortfarande att solbada och bli brun trots att du har gjort behandlingen innan. Spraytan innehåller ej SPF och därför bör du skydda din hud med solkräm även om du har genomgått en spraytan nyligen.

Allergi

Det är ovanligt men en del personer är allergiska mot DHA. En allergisk reaktion innebär ofta att huden kliar och känns irriterad efter behandlingen. Detta kan ske omedelbart eller några timmar efter behandlingen. Om du får en allergisk reaktion betyder det däremot inte att du är allergisk mot DHA, det kan vara andra kemikalier i spraytanen och människor kan reagera olika på olika typer av produkter.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.