Boka Trådlyft och minitrådlyft

Boka Trådlyft och minitrådlyft

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

PLA – Silhouette Soft och PDO – V soft lift

Lär dig mer om trådlyft eller boka tid på salonger över hela Sverige.

jämför kliniker
Boka Trådlyft och minitrådlyft

Allt om trådlyft

På den här sidan kan du läsa om trådlyft. Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Vad är ett trådlyft?

Ett trådlyft är ett icke-kirurgiskt alternativ för ansiktslyft. Det går ut på att man fäster biologiskt-nedbrytbara trådar under huden i syfte att åstadkomma ett mekaniskt lyft. Trådarna fästs i hudens dermis vilket förutom det mekaniska lyftet även hjälper till att påskynda kollagenproduktionen när de bryts ned. Därför kan med hjälp av ett trådlyft behandla löst hängande hud och rynkor samtidigt som man hjälper hudens naturliga föryngring.

Två typer av trådar som används vid trådlyft är PDO och PLA.

Trådlyft - Före och efter

Trådlyft – före och efter

Se bild för resultat av ett trådlyft. Resultaten innefattar slätare hud med en tydlig minskning av rynkor.

PLA - Silhouette Soft

Vad händer i huden?

Ett trådlyft verkar på tre olika sätt i huden:

  1. Trådarna skapar ett mekaniskt lyft i huden.
  2. Trådarna bryts ned i huden vilket påskyndar cellernas förnyelse genom att stimulera kollagenuppbyggnad.
  3. Trådlyftet stramar åt huden genom att dra åt fettvävnad.

Vad kan man behandla med trådlyft?

Med hjälp av ett trådlyft kan man antingen lyfta hela ansiktet eller enbart specifika områden, exempelvis glabella, ögonbryn eller huden runt munnen. Med ett trådlyft kan man även lyfta områden som hals, gäddhäng eller bröst. Ingreppet rekommenderas däremot inte för personer som är kraftigt åldrade och har en större mängd löst hängande hud. Trådlyft är exempelvis inte ett lämpligt ingrepp för att behandla så kallad kalkonhals.

Vad kostar trådlyft/minitrådlyft?

Priset för att göra ett trådlyft beror på hur omfattande själva lyftet ska vara, vilket bestäms utifrån hur stort område som ska behandlas. Ett så kallat minitrådlyft innebär att man endast behandlar ett begränsat område. För att ge ett prisexempel kostar det cirka 6000 kronor att göra trådlyft för att lyfta överläppen. Ett mer omfattande lyft som behandlar hela halsen, hakan eller pannan kostar oftast mellan 8 000-15 000 SEK. Att göra ett lyft i hela ansiktet eller brösten kan kosta uppemot 20 000 SEK.

Vi hjälper dig att hitta  salonger som gör Trådlyft i Stockholm

Hur går ett trådlyft till?

Vid ett trådlyft för man med hjälp av en kanyl in trådar i hudens dermis. Detta görs i syfte att lyfta det område som ska behandlas. Ingreppet sker under lokalbedövning. Det går även att anpassa hur hårt trådarna ska sitta, vilket reglerar hud mycket av huden som ska lyftas. Efter behandlingen sitter trådarna kvar i huden för att så småningom brytas ned i huden.

PDO - V soft lift

Vem bör utföra trådlyft?

Trådlyft bör endast utföras av en legitimerad läkare med specialistutbildning inom denna teknik.

Hur lång tid tar ett trådlyft?

Ett minitrådlyft utförs på cirka 30 minuter medan ett större lyft tar uppemot två timmar att genomföra. Behandlingstiden varierar beroende på vilken typ av trådar som används samt beroende på typ av bedövningsmedel

När syns resultaten av ett trådlyft?

Efter lyftet är klart ser man omedelbara resultat. Dessa förbättras gradvis i och med att kroppens egen elastin och kollagen uppbyggnad får verka. Det slutliga resultatet ser man några månader efter ingreppet.

Hur länge håller resultaten av ett trådlyft?

Resultatet av ett trådlyft håller i upp till fem år. Hur varaktiga resultatet är beror på patientens ålder, hudtyp och levnadsvanor. Solning och rökning kan göra att resultaten försvinner fortare. Kvaliteten på de trådar som används kommer även att påverka hur lång tid resultaten håller.

Hur lång är konvalescenstiden efter trådlyft?

Återhämtningstiden efter ett trådlyft beror på hur omfattande ingreppet har varit. Vid ett minilyft kan man oftast gå tillbaka till sina vardagliga sysslor direkt efteråt. Generellt sätt är det 2-3 dagars återhämtningstid som gäller. Det är vanligt med lättare inflammation och blåmärken kring det behandlade området som varar upp till en vecka efter avslutad behandling.

RIsker med trådlyft

Olika typer av trådar

PDO – V soft lift

PDO står för Polydioxanon vilket är ett ämne som har använts inom kirurgin i många år. Detta är en typ av biologiskt nedbrytbara trådar som försvinner av sig självt i kroppen efter en tid. Det tar upp till ett år för trådarna att brytas ned i kroppen. Själva ämnet Polydioxanon hjälper kroppen att bygga upp kollagen och elastin.

PLA – Silhouette Soft

PLA-suturer består av poly L-lactic-syra vilket är ett ämne som byggs upp av biokompatibla polymer, vilket precis som Polydioxanon har använts inom kirurgin under en längre tid. Ämnet PLA som trådarna är gjorda av absorberas i hudens undre lager och stimulerar hudföryngring.

V soft lift eller Silhouette Soft?

Man kan säga att skillnaden mellan dessa två olika trådtyper är att PDO verkar mer för att strama och lyfta huden medan genom PLA kan man ge volym åt hudområden som insjunkna. Vilket som passar bäst för dig får du rådgöra med din läkare om.

Vid behandling ska endast C-märkta trådar användas. Kvaliteten av trådarna kommer att bestämma hur bra resultat som uppnås.

Risker med trådlyft

Generellt kan man säga att riskerna med trådlyft är små. En risk är att inte blir nöjd med resultatet men då kan trådarna tas bort eller justeras. Om trådarna skulle skapa en asymmetrisk ansiktsform kan de tas bort. Vid ett trådlyft skapas väldigt lite blödning vilket minimerar risken för infektioner.

Det har förekommit varningar om att trådarna kan sticka ut efter utförd. En godkänd PDO tråd som är rätt utförd ska inte sticka ut om det finns hullingar.

Vem bör göra ett trådlyft?

Den optimala kandidaten är en frisk människa som inte har alltför mycket hängande hud. Generellt sätt är någon i medelåldern en bättre kandidat än någon över sextio, eftersom en större mängd lös hud inte kan behandlas med trådlyft.

Gör trådlyft ont?

Vid ett trådlyft förs trådarna in i huden med hjälp av en nål. I regel känns detta väldigt lite men upplevelsen är självklart individuell. Lokalbedövning ska alltid användas vid ett trådlyft.

Minitrådlyft eller vanligt trådlyft?

Skillnaden mellan ett vanligt trådlyft och ett minitrådlyft är storleken på det behandlade området. Vid ett minitrådlyft används endast ett fåtal trådar för att behandla till exempel glabella eller nasolabiala veck. Vid ett större trådlyft behandlas ett helt område som pannan, bröst eller armar.

Ansiktslyft eller trådlyft?

Ett trådlyft kan beskrivas som en skonsammare variant av ett traditionellt ansiktslyft. Skillnaden är att vid ett trådlyft slipper man skära i huden och därmed är återhämtningstiden betydligt kortare än vid ett vanligt ansiktslyft. Man slipper dessutom de ärr som en operation vanligtvis medför. Det går däremot inte att jämföra resultaten mellan de två olika ingreppen. Även om båda används för att minska löst hängande hud så kan ett trådlyft inte avlägsna och strama upp större mängder hud. Därför lämpar sig inte trådlyft för den som har kraftiga ålderstecken.

Trådlyft, Botox eller fillers?

Trådlyft kan vara ett bra alternativ till fillers eller Botox för den som vill strama upp huden och minska rynkor. Vid fillers använder man oftast injektioner med hyaluronsyra (till exempel Restylane eller Juvéderm) för att skapa volym. Botox är ett nervgift som sprutas in i huden för att skapa en muskelavslappnande effekt som minskar rynkor. Med fillers kan man förstora exempelvis läppar vilket inte går att uppnå med trådlyft eller botox.

Varningar för Trådlyft

I en uppmärksammad youtube video med influensern Sofia Milner varnar hon för trådlyft. Hon upplevde smärta/obehag efter behandlingen och att trådarna stramade i huden. Det som går att säga om detta är att det självklart är en risk att man inte är nöjd med resultatet men att det är möjligt att ta bort trådarna. Enligt en läkare med erfarenhet inom trådlyft är det viktigt att man tänker på dessa fyra faktorer när man bestämmer sig för att utföra ett trådlyft för att inte bli besviken:

  1.  Att ha rätt förväntningar över vilken effekt som faktiskt kan uppnås – detta ska du rådgöra med den som utför ingreppet
  2. Är man rätt kandidat för trådlyft. Den som har mycket överflödig hud, mycket underhudsfett eller tjockare hud kan oftast inte få de resultat som man vill uppnå med ett trådlyft
  3. För få trådar – Om för få trådar används under behandlingen går det inte att uppnå det resultat man strävar efter. Istället för att ta betalt per antal trådar bör man tillsammans med den som utför behandlingen komma överens om vilka resultat man förväntar sig. Om dessa resultat inte uppnås med det antal trådar som läkaren bestämmer sig för att använda är det orättvist att ta betalt för fler trådar för att uppnå det resultat man först kom överens om. Det är läkarens uppgift, inte patientens att bestämma antal trådar.
  4. Dålig kvalitet på trådarna – Vissa märken på trådar är mer hållbara än andra. Det är därför viktigt att försäkra sig om kvaliteten på trådarna som används.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.