Vilka metoder finns det för att ta bort pigmentfläckar

Ta bort pigmentfläckar

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

På den här sidan kan du läsa om olika behandlingar för att ta bort pigmentfläckar.

jämför kliniker
Vilka metoder finns det för att ta bort pigmentfläckar

Hur tar man bort pigmentfläckar?

Det finns flera olika metoder för att ta bort pigmentfläckar och hyperpigmentering. Vilken metod som är lämplig för att ta bort just dina pigmentfläckar bestäms under en konsultation. Hos många av våra salonger går det att boka en kostnadsfri konsultation över videosamtal. Metoden som används bestäms delvis efter hur stora och hur mörka pigmentfläckarna är. Vissa pigmentfläckar tas mest effektivt bort genom laserbehandlingar medan andra är ej lämpliga för laser. De kan då behandlas genom olika typer av hudvårdprogram, kemisk peeling eller microneedling. I vissa fall använder man en kombination av dessa.

Några vanliga metoder för att ta bort pigmentfläckar är:

Observera att man inte ska förväxla pigmentfläckar med leverfläckar. Leverfläckar kan tas bort men ska då undersökas av en läkare för att säkerställa att de är godartade.

  • IPL – IPL står för intense pulsed light, intensivt pulserat ljus. Det är en slags ljusterapi som kan användas för att avlägsna solskador, åderbråck, trasiga blodkärl, fräknar och åldersfläckar. Hur många behandlingar som krävs för att ta bort pigmentfläckar med IPL beror på vilken typ av pigmentfläckar det handlar om samt hur djupt de sitter.
  • Fraxel Laser – Med Fraxel/fraktionerad laser kan man effektivt behandla pigmentfläckar. Tusentals mikroskopiska laserstrålar tar bort pigmentförändringar genom att behandla en fraktion av hud.
  • Carbon peeling – Carbon laserpeeling kallas även för Hollywood peel och är en behandling där det yttersta hudlagret peelas med hjälp av laser. Med hjälp av lasern avlägsnar man döda hudceller och ger utrymme för huden att förnya sig. Denna behandling går även att använda för att minska pigmentfläckar
  • Microneedling / Dermapen – Microneedling är en behandling där man med hjälp av nålar stimulerar huden. Resultatet blir delvis att pigmentfläckar kan bli mindre framträdande. Man kan säga att nålarna skadar huden på ett kontrollerat sätt som sedan får den att läka ihop finare, vilket gör pigmentförändringar mindre synliga.
  • Cosmelan – är en ansiktsbehandling som hjälper till att behandla melasma och pigmentfläckar i ansiktet.
  • Kemisk Peeling – Olika typer av kemisk peeling är effektivt för att behandla pigmentfläckar och gör dem mindre synbara. En populär form av kemisk peeling är PRX-T33

Vad kostar det att ta bort pigmentfläckar?

Priset för att ta bort pigmentfläckar beror helt på vilken metod som används. IPL börjar på cirka 1000 kronor. Fraxel laser behandling börjar på 1500 kronor för ett mindre område. Kemisk peeling, microneedling och Carbon peeling varierar från 1000 till cirka 3500 kronor.

Hur får man bort pigmentfläckar hemma?

Det finns olika hemmakurer för att ta bort pigmentfläckar. En del är verksamma och en del hemmakurer är helt verkningslösa för att ta bort pigmentfläckar. Exempelvis finns det en rad olika hudkrämer som kan användas för att reducera pigmentfläckar och hyperpigmentering. Hur väl dessa fungerar beror även på vilken typ av pigmentfläckar du har. Vill du ha hjälp att välja rätt produkter kan du här på Beutly boka in en hudkonsultation.

Ta bort pigmentfläckar på benen

För att ta bort pigmentfläckar på benen fungerar det både med olika typer av laserbehandlingar och kemisk peeling, eller olika typer av hudvårdprogram. Allt beror på vilken typ av pigmentfläckar det handlar om.

Ta bort pigmentfläckar på armarna

Pigmentfläckar på armarna uppstår bland annat genom solning, vissa typer av mediciner, exmpelvis P-piller och som ett resultat av hormonförändringar. Dessa avlägsnas effektivt med laser eller kemisk peeling, allt beror på vilken typ av pigmentfläckar det handlar om.

Ta bort pigmentfläckar i ansiktet

Ansiktet är det absolut vanligaste stället där människor vill ta bort pigmentfläckar. Exempelvis solning ger upphov till pigmentförändringar i ansiktet och de avlägsnas effektivt med laser, kemisk peeling eller olika hudvårdsprogram.