Boka ögonlocksplastik

På kliniker över hela Sverige

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Se salonger och jämför priser

Lär dig mer om ögonlocksplastik eller hitta en klinik.

Ögonlocksplastik

Att boka ögonlocksplastik med Beutly börjar på cirka 20 000 SEK.

Allt om ögonlocksplastik

På den här sidan kan du läsa om ögonlocksplastik. Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Vad är ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik är ett plastikkirurgiskt ingrepp som motverkar tunga och hängande ögonlock. Det är ett ingrepp som tar bort och stramar upp huden kring ögonlocken i syfte att uppnå ett ungdomligare utseende. Vid operationen kan man även behöva ta bort fett från området kring ögonlocken. Operationen kan även utföras i syfte att förbättra synen genom att avlägsna hud som blockerar synfältet. I dessa fall kan det gå att få ögonlocksoperationen betald via sitt landsting

Vad kostar en ögonlocksoperation

Priset för att boka ögonlocksplastik på Beutly varierar lite beroende på vilken klinik som du bokar på. Följande priser är baserade på en klinik som är belägen i Stockholm.

 • Övre ögonlocksplastik pris: från 20 000 SEK
 • Undre ögonlocksplastik pris: från 20 000 SEK
 • Undre + Övre ögonlocksplastik pris: från 34 000 SEK

Att få operationen betald av landstinget:

Det är även möjligt att få din ögonlocksplastik betald via landstinget. Om du uppfyller de kriterier som din region ställer på att få operationen betald via offentligheten kan du få en remiss via din vårdcentral för en kostnadsfri operation.

För att få operationen betald krävs det att de hängande ögonlock upplevs som ett handikappande hinder. Exempel på omständigheter som kan upplevas som handikappande är skymt synfält, svårigheter att använda glasögon eller linser eller obehag i pannan som en följd av att man måste spänna musklerna pga. att ögonlocken hänger.

Exempel på kriterier för betald operation via landstinget är:

 • Synfältet skyms av hängande hud
 • Halva pupillen är skymd av hängande hud
 • Eksem till följd av hängande hud
Ögonlocksplastik före och efter bilder

Ögonlocksplastik före och efter

Se före och efter bilder för resultat av övre respektive undre ögonlocksplastik.

Förberedelser innan ögonlocksoperation

Innan operationen utförs bör du redogöra med din läkare om du vill att den ska utföras utan narkos, det vill säga med endast lokalbedövning. Om operationen utförs utan nedsövning kommer området kring dina ögon att bedövas med hjälp av bedövningsmedel som injiceras med en kanyl.

Om operationen utförs under Anestesi är det vanligt att din läkare uppmanar dig att sluta ta blodförtunnande mediciner, exempelvis smärtstillande som ibuprofen, endast äta ett lättare mål mat dagen innan operation, ej äta/dricka något före midnatt dagen innan operation samt se till att någon skjutsar dig hem efter operationen.

Hur går en ögonlocksoperation till

Operationstid: 1–2 timmar

Operationen kan utföras på övre eller nedre ögonlocket, alternativt båda vid ett och samma operationstillfälle. Under operationen kommer en kirurg att lägga små snitt vid dina ögonlocks naturliga-veck samt precis under ögonfransarna. Kirurgen kommer att göra markeringar för att markera vart överskottshuden ska avlägsnas. Det förekommer även att fett och underliggande muskler avlägsnas vid operationen.

Under operationen avlägsnas vävnad med hjälp av verktyg som exempelvis skalpell och/eller kirurgiska saxar. Ibland används även laser vid operationen. Snitten tillsluts sedan försiktigt med hjälp av lim eller suturer. Under operationen kommer kirurgen att bedöma hur mycket hud som ska avlägsnas och detta bestäms bland annat utifrån ditt ansiktes symmetri och benstruktur samt mängden överskottshud. Ibland används även koldioxidlaser för att släta ut rynkor i samband med operationen.

Gör det ont?

Själva operationen utförs under bedövning och är därmed smärtfri. Efter operationen när bedövningen har lagt sig kan man uppleva kortvarig intensiv smärta. Denna brukar ge med sig efter cirka en timme men det är vanligt att det stramar lite kring ögonlocken några dagar efter avslutad operation.

Efter operation

Vanligtvis kräver operationen inte att du behöver sova över på sjukhus/klinik och man kan gå hem ett par timmar efter avslutad operation Efter operationen är det vanligt att man upplever svullnad som varar i några dagar. Man kan även få blåmärken vid det opererade området.

Vanligtvis brukar sjukskrivning ske i samband med operationen men hur länge denna pågår är helt individuellt och beror på vad du arbetar med.

 • Normala aktiviteter brukar man kunna återgå till efter några dagar.
 • Smink bör undvikas i 10 dagar.
 • Träning/fysisk aktivitet bör undvikas i cirka 4 veckor.
 • Solning/bastubad bör undvikas i cirka 6 veckor
 • Direkt solljus på det behandlade området bör man vänta med i cirka ett halvår. Använd hög solskyddsfaktor/täckande smink.

Hur länge håller resultaten av en ögonlocksplastik

Efter en ögonlocksoperation fortsätter åldrandet precis som normalt och det kan hända att du behöver upprepa operationen. Hur länge resultaten varar beror dels på din ålder, livsstilsfaktorer och genetiska förutsättningar. Resultaten från operationen kan vara i upp till 10–15 år.

Ärr efter ögonlocksplastik

Snitten som läggs under operationen sker vid ögonlockens naturliga veck och precis under fransarna. På detta sätt blir ärren efter operationen i stort sett obefintliga. Huden vid ögonlocken är däremot extremt tunn och därför kan det hända att ärrbildningen uppträder som små knöligheter. Detta brukar dock ge med sig med tiden. Det är vanligt att man har små röda ärr i några månader efter avslutad operation.

Risker med ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik medför precis som alla andra plastikkirurgiska ingrepp en del risker. En komplikation som är relativt ovanlig är efterblödningar. Om det uppstår en kraftig blödning vid det opererade området behöver man i regel öppna upp såret igen. Risken för blödning är större för dig som äter exempelvis blodförtunnande medicin.

Ibland kan patienten ha problem med att stänga ögonlocken helt efter avslutad operation. Detta är oftast tillfälligt men orsakar torra ögon. Under denna period förskrivs ögondroppar. Det förekommer även att kirurgen masserar ögonlocken efter att stygnen har avlägsnats. Om tillståndet inte blir bättre av sig själv kan det hända att man behöver kompletterande kirurgi.

Missnöjd/nöjd med ögonlocksplastik

En risk med att utföra en ögonlocksoperation är helt enkelt att man inte är nöjd med resultatet. Vid en estetisk operation är det viktigt att du och din kirurg noggrant går igenom dina förväntningar för att se om de är realistiska. Operationen kan ge dig ett ungdomligare utseende men det är ingen mirakelkur. Många som utför operationen pga. skymt synfält upplever ofta en livskvalitets förbättring efter utförd operation.

Vem är en bra kandidat för operationen?

Om du inte vet om du är en bra kandidat för en ögonlocksoperation bör du rådgöra med en läkare. Vi kan hjälpa dig att boka in en kostnadsfri konsultation hos en privat klinik. Om man exempelvis lider av torra ögon kan detta förvärra tillståndet.

Man bör även tänka på att nikotin påverkar din kropps läkningsförmåga och därför rekommenderas det att du är nikotinfri i 1–2 månader före och efter operation. Om du inte har möjlighet att sluta röka i samband med operationen kan du vara en mindre lämpad kandidat.

Alternativ till ögonlocksplastik

En del som tycker att det är obehagligt att ”gå under kniven” letar efter alternativ till ögonlocksoperation som inte innefattar operation. Det finns ett antal behandlingar som kan minska rynkor kring ögonlocken som exempelvis muskelavslappnande eller olika typer av laserbehandlingar. Dessa avlägsnar dock inte överskottshud lika effektivt som plastikkirurgi. Fibroblast är ett exempel på ett alternativ till ögonlockslyft som inte innefattar kirurgi.

Ögonlocksplastik utomlands

En del som vill göra operationen spanar på kliniker utomlands. Prislappen för operationen blir ofta ett antal tusenlappar lägre om man beger sig till Estland eller Litauen för att utföra den. Om du funderar på att göra operationen utanför Sverige bör du göra god reserach om kliniken innan.

Se salonger och jämför priser

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.

regionorebrolan.se/sv/uso/Patientinformation/Kliniker-och-enheter/Plastikkirurgiska_kliniken1/Patientinformation/Ogonlocksplastik/

allaboutvision.com/cosmetic/blepharoplasty.html

sahlgrenska.se/omraden/omrade-5/verksamhet-plastikkirurgi/patientinformation/ogonlocksplastik/