Allt om läppförstoring

Lär dig mer om läppförstoring eller boka tid på salonger över hela Sverige.

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Se salonger och jämför priser

I den här artikeln kan du lära dig mer om olika metoder för att förstora läpparna. Hos Beutly kan du hitta en klinik som kan hjälpa dig över hela Sverige.

Hur mycket en läppförstoring kostar beror på vilken metod som du använder. Läppförstoring med fillers börjar på cirka 2500 kronor.

Allt om läppförstoring

På den här sidan kan du läsa om att läppförstoring. Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Vad är en läppförstoring?

Läppförstoring (Engelska. Lip ugmentation) är en kosmetisk behandling som utförs i syfte att få större och fylligare läppar. Den vanligaste metoden som finns att tillgå är kosmetiska fillers för att förstora läpparna. Det finns många olika typer av fillers på marknaden men de absolut vanligaste innehåller hyaluronsyra. Detta är ett ämne som återfinns naturligt i kroppen men som även kan sprutas in artificiellt för att exempelvis göra läpparna större, släta ut rynkor, ärr med mera. De mest kända branschmärkena för fillers med hyaluronsyra är Restylane och Juvéderm. Det finns även andra metoder för att förstora läpparna exempelvis fillers med fett eller en operation.

Vilka metoder finns det?

Nedan redogör vi för några olika metoder för läppförstoring.

Fillers

Den absolut vanligaste metoden för läppförstoring är fillers med hyaluronsyra. Detta innebär att ett ämne som exempelvis branschmärkena Restylane, Voluma, Perlane eller Juvéderm injiceras med hjälp av en kanyl i läpparna. Detta ger resultat som inte är permanenta och en ”påfyllning” krävs inom ett några månader för att bibehålla resultaten.

Med fett

Ett alternativ till fillers med hyaluronsyra är att förstora fettet genom att använda kroppens eget fett. Detta innebär att man tar fett från exempelvis buken och injicerar det i läpparna. Ingreppet innefattar alltså både en fettsugning och en läppinjektion.

Operation

Ett permanent alternativ till läppförstoring med fillers är att utföra en operation. Detta innebär att man opererar in läppimplantat under läpparna. PermaLip är det ledande varumärket för läppimplantat. Implantaten är tillverkade av silikon. Läppförstoring med implantat är ett mindre vanligt alternativ än att avvända fillers.

Utan nålar/injektion

En del som vill utföra en läppförstoring med hjälp av fillers är rädda för nålsticket i läpparna. Nuförtiden finns det däremot möjlighet att utföra fillersbehandling på läpparna utan att använda en nål/kanyl. Metoden kallas för Infuzion och innebär att man för in hyaluronsyran med hjälp av en slags kula som man rullar över läpparna. I stället för att använda en kanyl förs hyaluronsyran in i läpparna med hjälp av att använda svag elektricitet. Detta gör mindre ont än när en kanyl används.

Med laser

En metod för att förstora läpparna med hjälp av laser är LipLase. Med hjälp av laser stimulerar man kroppen egna kollagenuppbyggnad och resultaten syns inte direkt utan byggs upp över tid.

Vad kostar det att göra en läppförstoring?

Hur mycket en läppförstoring kostar beror på vilken metod som du använder. Nedan ser du prisexempel:

  • Fillers – Från cirka 2500 SEK per behandling
  • LipLase – Från cirka 1000 SEK per behandling
  • Med fett – cirka 25 000 SEK
  • Läppkirurgi – Cirka 30 000 SEK

Hur länge håller en läppförstoring?

En läppförstoring där man använder fillers av hyaluronsyra håller i cirka 6–12 månader. Hur länge effekten varar beror delvis på individuella förutsättningar. För att bibehålla resultaten rekommenderar många kliniker en påfyllning efter cirka 4 månader.

Permanent läppförstoring

Om du väljer att förstora dina läppar genom en läppkirurgi innebär detta permanenta resultat. Detta innebär att du opererar in silikonimplantat under läpparna.

Hur länge är läpparna hårda efteråt?

När man injicerar fillers i läpparna kan de bli hårda och svullna efteråt. Detta släpper oftast efter ett par veckor. Man kan även uppleva att som små knölar i läpparna efter behandlingen. Dessa kan ta lite längre tid för att försvinna. Det går även att behandla dessa med Hylase.

Risker/biverkningar?

Risker med hyaluronsyra fillers som används för läppförstorning är flera. Vanliga biverkningar är blödning från injektionen, svullnad, blåmärken, rodnad, ömhet, återaktivering av herpes. Mindre vanliga risker innefattar asymmetriska läppar, infektion, ärrbildning, allergisk reaktion eller injektion i blodkärl som kan skapa vävnadsförlust. Viktigt att understryka är att behandlingen bör utföras av legitimerad sjukvårdspersonal. Om du upplever extrem svullnad eller feber efter behandling ska du ringa en läkare omedelbart.

Misslyckad läppförstoring?

Det är möjligt att du känner att din läppförstoring är misslyckad om resultaten inte blev som du förväntade dig. Exempelvis kan läpparna upplevas som snea eller asymmetriska efteråt. Det kan då vara lockande att fylla på med ännu mer fillers för att jämna ut detta. Du ska däremot vara extremt försiktig med detta då det kan leda till överdrivet stora läppar och resultat som inte är bra. Ofta är det bättre att vänta på att resultatet försvinner. Det finns många oseriösa aktörer på marknaden som gärna tar dina pengar även om de vet att resultatet inte kommer att bli bra.

Hur lång tid tar det att göra en läppförstoring?

Med fillers tar behandlingen oftast inte längre än 30 minuter och man kan gå hem direkt efteråt.

Vad är åldersgränsen?

För närvarande finns det ingen åldersgräns för att göra fillers i läpparna. Många kliniker tar däremot inte emot klienter under 18 år och nationella riktlinjer säger att man ska vara myndig för att behandlas med fillers i kosmetiskt syfte. Det förekommer däremot diskussioner om att skärpa lagstiftningen kring detta.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.

https://www.plasticsurgery.org/news/blog/surgical-and-nonsurgical-options-to-plump-up-your-lipshttps://medisetter.com/blog/en/different-techniques-lip-augmentation/https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-lip-augmentation#1https://www.daisybeauty.com/infuzion-ger-fylligare-lappar-utan-stick/