Hur fungerar halsplastik?

Boka Halslyft på kliniker över hela Sverige

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Lär dig mer om halslyft eller hjälp oss hitta en kirurg nära dig!

jämför kliniker
Hur fungerar halsplastik?

Allt om halslyft

Vad är ett halslyft?

Halslyft eller halsplastik är ett kirurgiskt ingrepp som utförs i syfte att minska ålderstecken i området kring halsen och hakan. Det medicinska namnet för ingreppet är en lägre rytidektomi. Om du känner att halsens konturer håller på att försämras men att ansiktet övre del inte behöver förbättras kan ett halslyft vara ett alternativ till ett fullt ansiktslyft. Ingreppet sker ofta i syfte att motverka kalkonhals och rynkor som förekommer vid halsen.

I den här artikeln kan ni läsa om hur halsplastik går till, vad det kostar, vilka risker som finns med operationen samt tips för dig som funderar på att få ingreppet utfört.

Engelsk översättning: neck lift

Vad kostar ett halslyft?

Priset på ett halslyft beror på ingreppets omfattning samt om man utför andra operationer i kombination med lyftet. För att ge ett prisexempel så kostar enbart ett halslyft cirka 60 000 SEK på en av våra kliniker i Stockholm.

Du kan boka in en kostnadsfri videokonsultation inför din operation direkt här på hemsidan.

Priset för ett halslyft är cirka 60 000

Vad kan man behandla med ett halslyft?

Ett halslyft är effektivt för att bli av med fett och slapp hud vid ansiktets nedre del. Ingreppet kan synbart minska så kallade ”hamsterpåsar”, det vill säga nedfallna kinder, man kan tighta till hängande hud kring halsområdet och fettöverskott under hakan.

Ingreppet sker ofta som ett alternativ till ett fullt ansiktslyft för dig som känner att halsens åldrande inte matchar övriga ansiktet. Det är vanligt att man gör ett ansiktslyft och halslyft kombinerat eller att ingreppet utförs i samband med exempelvis ett pannlyft, ögonlockskirurgi, mm.

Vad kan man inte åstadkomma med ett halslyft?

Om du bestämmer dig för att göra ingreppet är det viktigt att du tillsammans med din läkare går igenom dina förväntningar, kostnader samt vad som är uppnåbart med operationen. Självfallet har alla olika förutsättningar för vilka resultat som går att uppnå och åldrande beror till stor del på genetiska faktorer. Ett halslyft kan inte stanna åldrandet och kommer inte att ändra ditt utseende på ett fundamentalt sätt. Ett halslyft är ett kirurgiskt ingrepp vilket innebär att det är långt mer effektivt än andra ej kirurgiska ingrepp men det gäller ändå att ha realistiska förväntningar.

Alternativa ingrepp för att förbättra halsens utseende

  • Belkyra är en injektionsbehandling där man ”smälter” bort dubbelhakor.
  • Trådlyft – ett mindre invasivt ingrepp där man lyfter ansikte och hals med hjälp av trådar.
  • Fillers – Jämnar ut rynkor med hjälp av injektioner med hyaluronsyra. Bla Restylane Skinboosters eller Profhilo
  • Laserbehandlingar – Finns flera laserbehandlingar på marknaden som kan minska hudens ålderstecken.
Gratis videokonsultation halslyft

Hur går ett halslyft till

Halsplastik syftar inte till en specifik typ av ingrepp utan snarare till själva patientens mål med behandlingen, det vill säga att förbättra halsens utseende. Kirurgen som utför behandlingen kommer att använda helt olika tekniker beroende på om målet är att bli av med kalkonhals gentemot om målet är att ändra hakans utseende.

För dig som vill bli av med löst hängande hud i halsområdet finns något som heter cervikoplastik samt platysmaplasty. Kirurgen utför antingen det ena eller båda två för att få bukt med överskottshuden kring halsen. Operationen utförs i regel under narkos/nedsövning. Kirurgen kommer sedan att lägga två snitt bakom vardera av öronen och ibland även ett under hakan. Kirurgen går sedan in genom dessa snitt och stramar upp halsens muskler och/eller underliggande vävnad samt avlägsnar överflödig och hängande hud. Resultatet blir jämnare, fastare hud och ett mer ungdomligt utseende.

Fettsugning av halsen/hakan

Många som genomgår ett halslyft utför även en fettsugning av hakan. Fettsugningen tar bort fett och ger ansiktet ett smalare utseende men den hjälper inte mot överskottshud i halsområdet. För yngre patienter med mer elastisk hud kan en fettsugning av hakan räcka och huden återhämtar sig efter operationen. För en äldre patient kan fettsugningen behöva kompletteras med en operation där man avlägsnar överskottshud.

För de flesta patienter innebär en fettsugning av halsområdet ett relativt oproblematiskt ingrepp. Det kan oftast utföras med endast lokalbedövning, det vill säga utan narkos, och utförs genom enbart ett eller två snitt. Snitten döljs oftast väldigt fint bakom öronen eller under hakan och därför blir ärren inte särskilt synliga.

Efter ett operationen:

Fettsugning av hals: Efter en fettsugning av halsen är det vanligt att man blir svullen och får blåmärken. Din kirurg ger dig ofta en speciell slags sele som du använder för att ge hakan/halsen extra support under de kommande 3-4 dagarna efter operationen. Efter fettsugningen kan man oftast återgå till sitt arbete inom en vecka och återgå till vanliga aktiviteter efter 14 dagar.

Halskirurgi: återhämtningstiden är självklart individuell men typiskt sätt kan man återgå till arbetet två veckor efter att operationen har utförts. Det kan ofta kännas lite som att halsen stramar efter operationen men det brukar ge med sig efter ett par veckor/månader. Blåmärken och svullnad efter operationen är normalt.

Din kirurg ska alltid ge dig detaljerade instruktioner efter utförd operation gällande återhämtning, eftervård och vid vilka symptom som du bör söka vård för.   

Resultat av halsplastik

Hals lyft – Före och efter

Se bild för resultat av halslyft. Notera att halsen har ett ungdomligare utseende med mindre rynkor.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.