Boka Bukplastik på kliniker över hela Sverige

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Se salonger och jämför priser
Bukplastik
Priset för en bukplastikoperation varierar beroende på hur omfattande ingreppet är och om operation även innefattar fettsugning. Operationen börjar på runt 40 000 SEK och uppåt.

Allt om Bukplastik

På den här sidan kan du läsa om Bukplastik. Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Vad är bukplastik?

Bukplastik är en operation som utförs i syfte att avlägsna överflödig hud och fett kring midjan. Målet med operationen är att uppnå en smalare och slätare midja. Denna typ av kirurgi eftersöks av patienter som har slapp och lös hud kring midjeområdet vilket ofta är ett resultat av kraftig viktnedgång eller graviditet.

På engelska: Abdominoplasty eller tummy tuck.

Vad kostar bukplastik?

Bukplastik priser

Priset för en bukplastikoperation varierar beroende på hur omfattande ingreppet är och om operation även innefattar fettsugning. Nedan ser du prisexempel. Priserna varierar mellan ort och klinik.

  • Liten bukplastik – 43000 SEK
  • Liten bukplastik ink. fettsugning – 45- 50 000 SEK
  • Stor bukplastik ink. Fettsugning – 75 – 80 000 SEK
Tummy Tuck

Vem kan få bukplastik betalt via landstinget?

Om du uppfyller vissa kriterier kan du få en remiss från din vårdcentral för att få bukplastiken betald via landstinget. Kriterierna ser olika ut beroende på vilken region som du är skriven i. Så här ser exempelvis reglerna ut för att få en bukplastik betald av Örebros region:

  • Minst 6 centimeters hudhäng
  • BMI under 28
  • Inga dramatiska viktpendlingar senaste halvåret
  • Minst två år sedan ev. gastric bypass

Hur går en bukplastik till?

Innan operationen utförs kommer du att få bedövning. Under operationen kommer kirurgen att lägga ett snitt som sträcker sig från den ena höften till den andra. Detta kallas för bikinisnittet och kan anpassas efter din kropp så att ärret blir så gömt som möjligt. Snittet kommer att placeras mellan naveln och könshårets övre gräns. Efter att snittet har lagts kommer kirurgen att lossa hud och fett från musklerna och därefter kommer huden att sträckas och den överblivna huden trimmas bort. Operationen innefattar även naveln eftersom den omplaceras och denna kommer att sys på sin nya plats. Detta medför ett ärr vid naveln.

Olika typer av bukplastik

Bukplastikoperation varierar med avseende på omfattning. Nedan förklarar vi några olika metoder:

  • Vad är liten bukplastik? Liten bukplastik syftar till att man endast stramar upp huden under naveln. En liten bukplastik tar i regel mellan en och två timmar att utföra.
  • Vad är stor bukplastik? Innebär att huden nedanför och ovanför naveln stramas. En stor bukplastik kan ta alltifrån 1–5 timmar att utföra.
  • Vad är T-bukplastik? Vid kraftigt mycket överskottshud kan det ibland inte räcka med vanlig bukplastik utan då kan det krävas att man utför en så kallad T-bukplastik. Innebörden av detta är att ett snitt läggs vid medellinjen på buken, det vill säga att man både lägger ett vertikalt och horisontellt snitt i buken vilket ger formen av ett T.

Är bukplastik farligt – risker med operationen

Som vid alla kirurgiska ingrepp finns det risk för komplikationer. Biverkningar från bukplastik innefattar kraftiga blödningar, infektioner, läkningsproblem och vätskeansamling i vid det opererade området. Vätskeansamling eller så kallat serom kan undvikas genom användning av kompressionsplagg samt dränage.

Vanligtvis sker operationen under narkos vilket även medför en risk. I övrigt finns det även risk för att patienten i fråga inte är nöjd med resultatet av operationen. Det är vanligt att den som är missnöjd med operationen vill begära ersättning. Om ersättningen är berättigad bestäms utifrån fall till fall.

Om du exempelvis lider av diabetes, ökad risk för blodpropp eller tidigare har blivit utsatt för bukkirurgi kan operationen innebära ökade risker.

Hur länge är man sjukskriven efteråt?

Återhämtningsperioden efter en bukplastik beror på hur omfattande operationen har varit, vilken teknik som använts och andra faktorer som individuella förutsättningar. I regel varierar återhämtningsperioden mellan en till fyra veckor och det är oftast rekommenderat att man åtminstone sjukskriver sig en del av denna tid. Ofta kan läkaren som utför operationen hjälpa till med sjukskrivning.

Återhämtning

Under återhämtningsperioden bör man inte lyfta tungt. Det rekommenderas även att använda kompressionsplagg. Det är vanligt att man upplever obehag och smärta under denna period. Innan operation och under läkning bör nikotin undvikas. Fullständig återhämtning brukar ta cirka tre till sex månader. Efter operationen kan man uppleva känselbortfall i det opererade området och detta är något som kan ta upp till ett år för att komma tillbaka helt och hållet. Rådgör med din läkare om när du kan börja träna igen. Ofta går det att få speciella träningsprogram som är anpassade för återhämtningen.

Bukplastik efter graviditet?

En vanlig anledning till att bukplastik utförs är för att bli av med sin så kallade mamma mage. Graviditet och i synnerhet upprepade graviditeter kan synbart förändra magens form och elasticitet. I dessa fall kan bukplastik vara ett alternativ för att förbättra magens estetiska utseende. Graviditet kan även leda till separerade magmuskler (rektusdiastas) vilket kan medföra smärta och obehag. I dessa fall kan du få en remiss för operation via din region.

Bukplastik är en operation som utförs i syfte att avlägsna överflödig hud och fett kring midjan.

Varför har man gördel efter bukplastik?

Anledningen till att man bör använda gördel/kompressionsplagg efter en bukplastik är att det hjälper till med läkningsprocessen. Gördeln hindrar så kallat serom, det vill säga vätskeansamling mellan hud och bukmusklerna. Oftast bör du använda gördel i några veckor efter operation men hur länge den ska användas varierar från patient till patient.

Ärr efter operation

Ärr efter bukplastik brukar i början vara röda men detta avtar efter tid. Med rätt vård och skötsel brukar ärren inte bli särskilt framträdande. Solning kan förvärra ärrbildningen.

Gör det ont?

Bukplastik utförs oftast under narkos vilket innebär att man inte brukar känna något under själva operationen. Under återhämtningsprocessen kan det behandlade området kännas ömt och det är vanligt att man får blåmärken och blir svullen efter operation. Ofta känns det bättre att gå framåtböjd efter operationen har utförts och det rekommenderas ofta att inte ta ut rörelserna allt för mycket i början.

Att göra operationen utomlands

På grund av att prisbilden ser helt annorlunda ut är det många som överväger att göra operationen utomlands. Att göra en bukplastik i exempelvis Litauen kostar från 23 000 kronor och uppåt. När du väljer en klinik utomlands bör du alltid vara extremt försiktig samt vara noggrann med att kolla upp vem det är som kommer att operera dig i slutändan.

Alternativ till bukplastik

Det finns mindre invasiva alternativ till bukplastik och även alternativ som utförs helt utan operation. På marknaden finns det både injektionsbehandlingar och de behandlingar som utförs med hjälp av laser. Innan du utför en bukplastik bör du rådgöra med din läkare om de alternativ som finns och om kirurgi är rätt för dig.

Låna pengar till bukplastik

En del kliniker erbjuder delbetalning och hjälp med lån för bukplastik. Som alltid när du handlar på delbetalning blir total kostnaden oftast högre än om du betalar allt på en gång. Om du inte har pengar till operationen måste du fråga dig själv om du faktiskt behöver detta just nu eller om du kan vänta.

Boka Behandling

regionorebrolan.se/sv/uso/Patientinformation/Kliniker-och-enheter/Plastikkirurgiska_kliniken1/Patientinformation/Patientinformation-om-bukplastik/

plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/tummy-tuck/procedure

1177.se/Vasterbotten/barn–gravid/forlossning/efter-forlossningen/rektusdiastas—delade-magmuskler-efter-graviditet/

sahlgrenska.se/omraden/omrade-5/verksamhet-plastikkirurgi/patientinformation/bukplastik/

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.