Bröstförstoring med bröstimplantat

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Se salonger och jämför priser
Bröstförstoring med bröstimplantat
En bröstoperation kostar från cirka 45 000 SEK men beror till stort på vilken klinik som den utförs på och val av implantat.

Allt om Bröstförstoring

På den här sidan kan du läsa om Bröstförstoring. Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Vad innebär en bröstförstoring?

En bröstförstoring innebär att man med hjälp av plastikkirurgi ökar volymen på brösten. Detta sker som oftast genom införandet av ett implantat. Vanligast är att implantatet placeras under den stora bröstmuskeln men det går även att placera det framför.

Implantatet består i regel av silikon eller en koksaltlösning (silikon är det vanligaste alternativet).  Anledningen till operationen är oftast estetisk men kan även ske av medicinska skäl, tex som en följd av bortopererat bröst efter cancer. Med hjälp av bröstimplantat kan man förstora bröst, öka fyllighet som har försvunnit efter till exempel en viktnedgång, balansera ojämna bröst eller ändra dess form.

Bröstförstoring - Före och efter

Bröstförstoring | Före och efter

Se bild för resultat av bröstförstoring.

Priser för bröstförstoring

En bröstoperation kostar från cirka 45 000 kronor men detta beror till stort på vilken klinik som den utförs på och val av implantat. Om operationen sker i medicinskt syfte får man den kostnadsfritt via sjukvården. Ibland kan det handla om flera operationer och då kan prislappen bli ännu högre.

Motiva implantat

Hur går en bröstförstoring till?

Operationen kommer att utföras under narkos. Detta innebär att du inte kommer att känna någonting under själva ingreppet. Operationen utförs under cirka en timme och man behöver oftast inte övernatta på kliniken/sjukhuset. Ingreppet ska alltid utföras av en legitimerad kirurg. Kirurgen kommer att lägga ett snitt där implantatet ska föras in. Vanligast är att implantatet förs in via bröstvecket men det går även att göra via vårtgården eller från armhålan.

Vad händer efter operationen?

Efter en operation blir du normalt sett sjukskriven under cirka två veckors tid. Det är viktigt att du tar det lugnt i början och inte rör för mycket på dig. Vanlig bieffekt är svullnad och blåmärken vilka brukar ge med sig efter några veckor. Efter cirka sex veckor brukar man kunna återgå till vanlig fysisk aktivitet. Du bör alltid rådgöra med din läkare angående när du kan börja springa, bada eller träna.

Hur länge har man ont efter en bröstförstoring?

Nuförtiden finns det oerhört bra smärtbehandling vilket innebär att smärtan inte ska begränsa en efter operationen. Den värsta smärtan brukar lägga sig efter runt tre dagar.

Risker med en bröstoperation

Du bör vara medveten om att operationen medför en del risker. Några av dessa är listade nedanför:

  • Sårvätskebildning
  • Asymmetri under läkning
  • Försämrad känsla i bröstvårtan/vårtgården
  • Blödning och infektion
  • Försämrad amningsförmåga
Hur går en bröstoperation till

Hur länge håller en bröstförstoring?

Idag är bröstimplantat mycket säkrare än de var för bara tio år sedan. Bröstprotesernas livslängd beror på vilket märke som du väljer. En del tillverkare ger livstidsgaranti och utlovar ibland en premie som kan användas till godo för operation om implantatet går sönder. Se till att rådgöra om livslängd och garantier med din läkare.

Vad händer om bröstimplantaten går sönder

Säkra silikonimplantat bör vara formstabila, det vill säga att om det går sönder ”rinner” inte silikonet ut i kroppen.

Vad ska man tänka på vid val av bröstimplantat?

Att som patient själv välja implantat kan vara klurigt och det är bäst att rådgöra med kirurgen som ska utföra ingreppet. Generellt kan man säga att implantat kan ha två olika former:

  • Runda implantat – dessa är den vanligaste typen av implantat
  • Droppformade implantat – används oftast om patienten helt saknar bröstvävnad

Vad det kommer till storleken av implantat är det oftast större risk för komplikationer ju större implantaten är. Volymen på implantat anges oftast i cc (kubikcentimeter) vilket är detsamma som milliliter. Hur många cc som du bör välja bör du rådgöra om tillsammans med din läkare.

Några olika typer av implantat

Motiva – Ett av de mer kända märkena för bröstimplantat. Motiva har funnits på marknaden sedan 2010 och anses vara bra eftersom de är flexibla och anpassar sig till kroppen. Implantaten innehåller 100% silikon och har enligt många en väldigt naturtrogen form.

Allergan – Detta är ett märke av implantat som tillverkas av läkemedelsbolaget Allergan. De väckte nyligen stor uppmärksamhet i media på grund av att de drog tillbaka alla sina texturerade implantat då de kopplades till en viss typ lymfcancer.

Mentor – En av världens ledande tillverkare av bröstimplantat.

Ärr efter bröstoperation

Vilka bröstimplantat är farliga?

För dig som känner dig orolig för vilka bröstimplantat som kan vara farliga finns BRIMP. BRIMP står för bröstimplantatregistret och är ett initiativ som startades 2014 med syfte att finna felaktigheter med olika typer av bröstimplantat och kartlägga komplikationer som uppstått vid olika operationsmetoder. Detta register är fortfarande är under uppbyggnad.

När bör man göra en bröstförstoring?

En bröstförstoring bör ej genomföras förens brösten är färdigvuxna. Det sker oftast när man är cirka 18–20 år. Det är även viktigt att man har realistiska förväntningar och är införstådd med riskerna som operationen innebär. Det händer att de som gör en operation ångrar sig i efterhand och därför bör man vara mentalt mogen när man bestämmer sig för operationen.

Hur vanligt är bröstförstoring?

Att förstora brösten med hjälp av plastikkirurgi är ett oerhört vanligt ingrepp. Enligt BRIMP utfördes 3000 bröstoperationer 2016 men med ett beräknat mörkertal på omkring 40%, det vill säga 5000 beräknande operationer. Omkring en tredjedel av alla operationerna skedde i medicinskt syfte.

Ärr efter operation

Hur stora ärr som uppstår efter en operation beror delvis på val av metod för införandet men även kirurgens skicklighet och hur väl såren läker ihop. Rätt utfört blir ärren mycket små. För att minska ärrbildning efter operationen bör ärren tejpas med kirurgtejp

Att göra en bröstförstoring i utlandet

För de som vill komma undan billigare med sin bröstoperation finns alternativet att åka utomlands och göra den. Vanligt är att man åker till Polen eller Litauen. Om du bestämmer dig för att göra detta är det viktigt att du gör research om den klinik som du besöker.

Boka Behandling

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.