Bröstförminskning – Även kallat bröstreduktion

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Se salonger och jämför priser

Lär dig mer om bröstreduktion eller boka tid på salonger över hela Sverige.

Ungefärlig prisbild för en bröstförminskning är 40 000 kronor och uppåt.

Allt om bröstreduktion

På den här sidan kan du läsa om att bröstförminskning. Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Vad är bröstreduktion?

Bröstreduktion är en operation som innebär att överflödigt fett, vävnad och hud avlägsnas från brösten. Det är en operation som utförs i syfte att lindra obehag som kan uppstå på grund av en stor byst, eller att få en bröststorlek som står i relation till din kropp. Det är en operation som kan förbättra din självbild och göra att du ha r lättare att exempelvis idrotta.

Varför utförs det?

Följande är anledningar till varför man kan vilja utföra en bröstreduktion:

 • Kroniska ryggsmärtor
 • Nervsmärta
 • Dålig självbild som en följ av ”för stora” bröst
 • Svårigheter med fysisk aktivitet

När ska man inte göra en bröstreduktion?

Kirurger rekommenderar ofta ett BMI under 30 för när man kan göra en bröstreduktion. Detta eftersom bröststorlek är beroende av kroppsvikt och vid en viktnedgång kan brösten bli för små. Värt att lägga till är att BMI är ett trubbigt mått på övervikt och inte alltid är tillämpligt. Efter en graviditet bör man även vänta ett år innan man genomför operationen. Andra faktorer som kan påverka och du bör diskutera med din läkare är; rökning, hjärtproblem, diabetes eller om du är orolig över ärrbildningen.

Risker och Komplikationer

Som vid alla operationer finns det risk för komplikationer. Som diskuteras nedan kan amning försvåras efter operationen. Efter operationen brukar man få blåmärken, känna sig öm och få svullna bröst. Man kan även få minskad känsel i bröstvårtan. Operationen brukar även lämna ärr på brösten. Andra risker är asymmetriska bröst eller bröstvårtor samt att sårläkningen blir problematisk.

Resultat

Efter operationen uppstår permanenta resultat. En framgångsrik operation kan lätta ryggsmärtor, ge bättre förmåga till fysisk aktivitet och en förbättrad självbild. Det kan ta månader innan svullnaden i dina bröst helt och håller försvinner och över tid bleknar de kirurgiska ärren. Kom även ihåg att brösten form påverkas ytterligare av åldrande och vikt pendlande.

Priser

Priset varierar mellan olika kliniker. För att ge en ungefärlig prisbild kostar operationen från cirka 40 000 kronor och uppåt.

Hur utförs bröstreduktion?

Operationen utförs under anestesi. Själva metoden för att utföra ingreppet kan variera. Det är vanligt att operationen innefattar fettsugning av bröst. Vid operationen avlägsnas även överflödig hud och körtelvävnad.

Operationstid

Enligt Skåne universitetssjukhus tar det 3,5 timmar att utföra en bröstreduktion hos dem.

Ärrbildning

De vanligaste teknikerna innebär att bröstvårtan flyttas uppåt. Detta medför ett ärr på det opererade området. Ärren bleknar i de allra flesta fallen med tiden och upplevs enligt många som diskreta.

Åldersgräns

Bröstreduktion ska utföras först efter att brösten är färdigutvecklade. När detta sker är i högsta grad individuellt. Men av denna anledning är åldersgränsen på en privatklinik satt vid 18 år. Om operationen sker via din region kan du i samråda med en psykolog eventuellt få den utförd innan 18 års ålder.

Eftervård

Efter operationen bör man vara försiktig med fysisk aktivitet. Vanligtvis bär man en stödbh efteråt. Det är vanligt att uppleva smärta efter utförd behandling. Denna behandlas med smärtstillande.

Amning

En bröstreduktion kan försvåra din förmåga att amma och i värsta fall göra det omöjligt. Därför rekommenderar många kirurger att vänta med operationen tills efter man skaffar barn. Enligt Estetikcentrum i Malmö så drabbar amningsproblem ungefär hälften av alla som genomför operationen. Detta eftersom ingreppet kan ska en genomskärning av mjölkgångarna. Forskning visar däremot att det är möjligt för mjölkgångarna att hitta tillbaka till varandra.

Kliniker

Gå till sidan alla kliniker för att hitta en klinik när dig som arbetar med bröstreduktion.

Via Landstinget (region)

Många frågar sig vad som krävs för att få en bröstförminskning betald via landstinget (numera kallat Region). För att få detta måste du uppfylla en rad kriterier. Exempelvis om storleken på dina bröst orsakar rygg och nacksmärtor. Om du vill få reda på om du kan få en bröstförminskning betald av din region kan du boka en tid hos en läkare på din vårdcentral. Generellt kan man säga att det måsta föreligga en medicinsk anledning till att du ska få operationen betald. Det räcker exempelvis inte med att du är missnöjd med dina brösts utseende.

För och nackdelar

Fördelar:

 • Ökad möjlighet till fysisk aktivitet
 • Minskade ryggsmärtor
 • Bättre självbild
 • Fastare och mer symmetriska bröst

Nackdelar

 • Risk för ärrbildning
 • Risk för amningssvårigheter
 • Risk för asymmetriska bröst
 • Risk för minskad känslighet i bröstvårtorna

Tänk på att:

En bröstförminskning är ett val som du bara bör göra om du är helt säker på att det är rätt för dig. Många ser en livskvalitetförbättring efter operationen men du bör alltid överlägga med en legitimerad kirurg innan du bestämmer dig. Det är viktigt att dina förväntningar stämmer överens med vad som är möjligt. Det är också viktigt att du och din kirurg diskuterar risker och komplikationer som kan uppstå.

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.