Boka ett ansiktslyft med erfarna plastikkirurger

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Se salonger och jämför priser

Lär dig mer om ansiktslyft eller hitta en klinik.

Priser för ansiktslyft

Ansiktslyft

Ett mellan-ansiktslyft kostar runt 50 000 SEK medan ett traditionellt ansiktslyft börjar på cirka 80 000 kronor.

Allt om ansiktslyft

På den här sidan kan du läsa om ansiktslyft. Nedan ser du en sammanställning av de rubriker som återfinns i denna artikel. Använd snabblänkarna nedan för att hoppa direkt till respektive avsnitt.

Vad är ett ansiktslyft?

Ansiktslyft är ett kirurgiskt ingrepp som utförs i syfte att reducera ålderstecken i ansikts- och halsområdet. Ingreppet är särskilt avsett för att forma hakan och halsens utseende och hjälper inte mot fina linjer runt exempelvis munnen. Behandlingen utförs oftast på personer mellan 40–60 år men det förekommer även att äldre patienter gör operationen.

Resultat av ansiktslyft || se före och efter bilder

Vad kostar ett ansiktslyft?

Ett mellan-ansiktslyft kostar runt 50 000 SEK och ett traditionellt ansiktslyft börjar på cirka 80 000 kronor. Priset på ett ansiktslyft beror i stort på hur omfattande ingreppet är samt om du vill utföra något annat ingrepp i kombination med ansiktslyftet.

Hur utförs ett ansiktslyft?

Nedan följer en beskrivning av de olika stegen som operationen innebär. Tidsåtgång för ett ansiktslyft är cirka 2–4 timmar. Innan ingreppet utförs ska du boka in en konsultation med din behandlare. Under konsultationen kommer du och kirurgen att gå igenom dina individuella förutsättningar, mediciner, sjukdomshistoria, gå igenom alla risker som operationen medför samt reda ut eventuella frågetecken. Vid konsultationen kommer du även att få instruktioner om vad du ska tänka på innan ingreppet. Det kan handla om att avstå från rökning och alkohol samt råd om kost och vitaminer.                    

Steg 1. Anestesi

Ett facelift sker under bedövning och denna anpassas efter dina önskemål. Vanligtvis kombineras narkos och lokalbedövning under operation. Ibland kan operationen utföras med endast lokalbedövning.

Steg 2. Operation

Under själva operationen kommer kirurgen att lägga ett eller flera snitt i ansiktsområdet. Snittens omfattning beror på hur omfattande ingreppet kommer att vara. Ett traditionellt ansiktslyft är mer omfattande än till exempel ett mellan-ansiktslyft och innefattar ett mer omfattande snitt. Under ett traditionellt ansiktslyft börjar snitten oftast runt hårlinjen vid tinningarna och sträcker sig runt öronen och slutar vid den bakredelen av huvudets skalp. Det är även vanligt att man lägger ett andra snitt vid hakan med syftet att förbättra halsens utseende.

Huden kommer att lösgöras från de underliggande strukturerna, muskler och bindväv för att sedan sträckas i syfte att skapa ett ungdomligare utseende.

Steg 3. Tillslutning av snitt

Snittet som läggs under operation sys vanligtvis ihop med suturer. Trådmassan i suturerna kan ibland vara gjort av material som själv löses upp i huden, alternativt tas stygnen bort efter några dagar.

Efter ett omfattande ansiktslyft är det vanligt att man sover över på kliniken.

Steg 4. Resultat

När svullnad och blåmärken efter operationen har lagt sig kommer du att kunna se det slutgiltiga resultaten från ansiktslyftet.

Vad är ett ansiktslyft?

Vad ska man tänka på efter operationen?

Efter ett ansiktslyft bör du sjukskriva dig i cirka två veckor. Du bör även undvika fysisk träning under återhämtningsperioden. Solning bör undvikas i flera månader efter avslutad operation. Om du är rökare bör du även göra ett uppehåll före och efter operationen eftersom rökning kan försvåra återhämtningen.

Biverkningar/risker

Som vid alla operationer innefattar ett ansiktslyft risker. Om operationen utförs av en erfaren och legitimerad kirurg kan riskerna minimeras men trots säkra förhållanden finns det alltid en liten risk för komplikationer. Detta innefattar problem i läkningsprocessen, infektioner och negativ påverkan av nerver. Operationen utförs under bedövning vilket i sig kan medföra komplikationer. Vanliga biverkningar efter operationen innefattar:

 • Svullnad
 • Blåmärken
 • Stramhetskänsla
 • Nedsatt känsel i det opererade området
 • Allmän smärta och värk

Ärr efter ansiktslyft?

Ärren efter ett ansiktslyft blir vanligtvis små och diskreta. Snitten läggs som oftast bakom hårlinjen och syns därför väldigt sällan.

Hur länge håller resultaten?

Resultaten efter ett fullt ansiktslyft kan hålla i upp till 15 år. För de mindre invasiva varianterna av ett ansiktslyft håller resultaten i upp till sex år. Hur länge resultaten kvarstår beror på individuella förutsättningar, livsstilsfaktorer som rökning, kost och träning samt vilken teknik som används vid operation.

Olika typer av ansiktslyft:

Det finns olika metoder föra att utföra ett ansiktslyft och det som i huvudsak skiljer dem är dess omfattningen. Nedan har vi listat några olika metoder:

 • Traditionellt ansiktslyft: Passar patienter som vill förbättra måttliga till påtagliga ålderstecken. Utförs genom att ett snitt placeras från öronen till hårfästet. Samt ett snitt under hakan. Ingreppet innebär att man skär huden från dess underliggande muskler vilket möjliggör uppstramning av muskler i ansikts-och halsområdet.
 • Mini-ansiktslyft: Även kallat ett ”mini-lyft”, vilket är ett mindre invasivt alternativ till traditionellt ansiktslyft. Detta innebär ett mer begränsat snitt som utförs ovanför hårlinjen. Denna operation ger inte lika dramatiska resultat som det mer omfattande ansiktslyftet men innebär däremot en kortare återhämtningstid. Ingreppet kallas ibland för ett ”helglyft” eftersom patienten kan utföra det på fredagen och återgå till arbetet redan veckan efter. Denna metod passar den som har tidiga ålderstecken.
 • S-lyft: Utförs för att behandla nedre delen av ansiktet, det vill säga hals och käklinjer. Metoden kallas för S-lyft eftersom snittet som läggs har formen av ett S. Det är precis som minilyftet en mindre omfattande operation än traditionellt ansiktslyft med kortare återhämtningstid.
 • Mellanansiktslyft: Används för att minska ålderstecken i ansiktets centrala delar, det vill säga under ögonlocken till överläppen. Under ingreppet kommer löst hängande hud att stramas upp.
 • Halslyft: Ansiktslyft går att begränsa till endast halsområdet och kallas få för ett halslyft. Det går även att kombinera detta med ingrepp som avlägsnar fett och överflödig hud under hakan.

Alternativ till operationen

Det finns alternativ till ansiktsbehandling som inte innefattar operation eller att ”gå under kniven”. Nedan har vi listat några av dessa.

 • Trådlyft – ett ansiktslyft som utförs med hjälp av upplösningsbara trådar som fästs i huden.
 • HIFU behandling – Lyfter ansiktet med hjälp av högintensitets-fokuserat ultraljud.
 • Belkyra – injektionsbehandling som hjälper mot dubbelhaka.
 • Botoxbehandling – injektionsbehandling som slätar ut rynkor och fina linjer.
 • Fillers – injektionsbehandling som fyller ut ojämnheter i ansiktet
Se salonger och jämför priser

plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/facelift/procedure
westlakedermatology.com/blog/common-facelift-types/
westlakedermatology.com/blog/how-long-does-a-facelift-last/

Inget som står på denna sida bör anses som medicinsk rådgivning. Innan du bestämmer dig för att göra en behandling/operation ska du alltid rådgöra med legitimerad sjukvårdpersonal.