Kemisk peeling

AHA-behandling

Beutly är en portal där du kan boka hud och skönhetsbehandlingar över hela Sverige. Vi gör det lätt att jämföra priser och att hitta en salong som utför den behandling som du letar efter.

Lär dig mer om AHA-behandling eller hjälp oss hitta en salong nära dig!

jämför kliniker
Kemisk peeling

Vad är AHA-ansiktsbehandling?

AHA är en förkortning för Alpha Hydroxy Acid. AHA är en grupp olika syror, bland annat mjölksyra och glykolsyra. Dessa syror används för olika hudvårdsbehandlingar under benämning kemisk peeling. De appliceras då på huden för att avlägsna döda hudceller och ge kraft åt huden att förnya sig.

AHA-behandling före och efter

Effekten av en behandling med AHA-syra är minskade porer, mindre framträdande rynkor/fina linjer och ärr. Hur stor effekt som uppstår beror till stor del på hur kraftig syra som används vid behandlingen.

Vilka risker/biverkningar finns det med AHA-behandling?

Vanliga biverkningar med AHA-behandling är att huden blir röd och irriterad efteråt. Klåda kan även förekomma. Efter en AHA-behandling blir huden ljuskänslig och därför bör man använda SPF och undvika direkt solljus. Solning efter en AHA-syra-behandling kan leda till hudförändringar.

Vilka biverkningar som uppstår beror till stor del på hur kraftig syra som används. Fel användande av starkare AHA-syra kan leda till permanenta skador på huden.

Innan man genomgår en AHA-behandling bör man göra en hudanalys hon hudterapeut för att titta på sin egen huds förutsättningar.

Vad menas med AHA?

AHA står för Alpha Hydroxy Acid, vilken är ett samlingsnamn för en grupp olika syror. De kallas även frukt-syror eftersom de framställs från socker. Några olika exempel på AHA-syror som används vid hudbehandling är:

  • Mjölksyra
  • Citronsyra
  • Vinsyra
  • Äppelsyra
  • Mandelsyra

skillnad AHA och BHA

BHA står för Beta Hydroxy Acid och brukar i dagligt tal refereras som salicylsyra. En stor skillnad mellan AHA och BHA är att AHA är vattenlöslig och BHA är oljelöslig. Därför är BHA mer effektiv för att lösa upp talg och fett i porer. BHA används därför när man jobba med orenheter i hyn medan AHA används mer för att behandla ojämn hudstruktur och för att skapa lyster.

Vad är AHA-behandling bra för?

AHA-behandling används för att ”fräta” bort det övre hudlagret och på detta sätt ge utrymme för huden att förnyas. Därmed kan man behandla en rad olika hudåkommor med AHA-behandling och reducera rynkor, fina linjer, ärr med mera.

AHA-behandling hemma?

Det finns en rad olika AHA-behandlingar för hemmabruk. Då används mindre potenta syror eftersom kraftigare kräver utbildning eftersom de kan skapa permanenta hudskador om de används fel.

Hur ofta AHA-behandling?

Hur ofta som man ska göra en AHA-behandling beror till stort på hur stark och vilken AHA-syra som används. Det beror även på ålder och vilken hudtyp du har. En del AHA-behandlingar kan man göra som en kur 1-2 gånger i veckan.